جلد 9 - شماره سال ۱۳۹۸                   ‫جلد (9): 41 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
2- دانشگاه خاتم
3- گروه سنجش و اندازه‌گیری، دانشگاه علامه طباطبائی
4- مرکز تحقیقات پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گلستان
چکیده:   (4274 مشاهده)
زمینه و هدف: قتل از جنایت‌های بشری بسیار هولناک است. پژوهش‌های گذشته عوامل زمینه‌ساز روان‌شناختی و اجتماعی گوناگونی را در ارتکاب به قتل برشمرده‌اند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف واکاوی واکنش‌های احساسی و هیجانی زنان متهم به قتل دربارۀ ارتکاب به قتل انجام شد.
روش‌بررسی: روش این مطالعه کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. شرکت‌کنندگان در پژوهش شامل هفده زن متهم به قتل بودند که براساس نمونه‌گیری هدفمند، از بین زنان متهم به قتل در زندان زنان شهر اصفهان در سال ۱۳۹۵ انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از روش مصاحبۀ نیمه‌ساختاریافته استفاده شد که با موافقت شرکت‌کنندگان یادداشت و سپس تحلیل شدند. برای تجزیه‌و‌تحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده از پژوهش، از تحلیل محتوای کیفی استفاده شد.
یافته‌ها: تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها به تولید هفت درون‌مایۀ اصلی انجامید که شاملِ احساس ناراحتی، شوک، احساس وحشت، احساس خفگی و نداشتنِ آرامش، احساس عصبانیت و جنون، احساس پشیمانی و در نهایت احساس گیجی و سردرگمی بود. 
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بسیاری از آن‌ها پس از ارتکاب جرم، واکنش‌های احساسی و هیجانی همانند پشیمانی، ناراحتی و گیجی را داشته‌اند که این امر نشان می‌دهد این زنان در حین ارتکاب قتل، کنترل هیجان‌های منفی و خشم شدید خود را نداشته‌اند. این نتایج می‌تواند به مددکاران اجتماعی، روان‌شناسان، مشاوران، جرم‌شناسان و متخصصان پزشکی‌قانونی در آموزش و کار در این حیطه کمک کند. 
متن کامل [PDF 425 kb]   (762 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.