جلد 9 - شماره سال ۱۳۹۸                   ‫جلد (9): 106 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- واﺣﺪ گرگان، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼمی
2- دانشگاه شاهد
چکیده:   (1885 مشاهده)
زمینه و هدف: سرطان از مشکلات جسمانی بسیار مهم‌ در جمعیت زنان است که با عواملی همچون سبک زندگی و سطح آگاهی و رفتارهای پیشگیرانه ارتباط دارد. مدل‌های مداخلهٔ مختلفی جهت تعدیل این عامل‌ها ارزیابی شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر مداخلهٔ آموزشی بر‌اساس مدل بزنف بر سبک زندگی و آگاهی و رفتارهای پیشگیرانه از سرطان در زنان شهر رشت صورت گرفت.
روش‌بررسی: این پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون‌پس‌آزمون و گروه کنترل بود که بر زنان شهر رشت در سال ۱۳۹۶ انجام پذیرفت. ۸۰ نفر به‌صورت داوطلبانه انتخاب شده و ۴۰ نفر در گروه آزمایش و ۴۰ نفر در گروه کنترل به‌شیوهٔ تصادفی قرار گرفتند. جهت گردآوری اطلاعات، سه پرسشنامهٔ آگاهی و سبک زندگی و رفتارهای پیشگیری‌کننده به‌کار رفت. پرسشنامه ابتدا توسط گروه‌ها تکمیل و سپس برای گروه آزمایش هشت جلسه آموزش پیشگیری از سرطان بر‌اساس مدل بزنف اجرا شد. پس از دورهٔ آموزش به‌طور مجدد دو گروه پرسشنامه‌ها را تکمیل کردند. اطلاعات جمع‌آوری‌شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخهٔ ۲۲ و آزمون آنالیز کوواریانس تجزیه‌وتحلیل گردید.
یافته‌ها: نتایج آزمون آنالیز کوواریانس نشان داد که مداخلهٔ آموزشی مدل بزنف بر سبک زندگی و آگاهی و رفتارهای پیشگیرانه از سرطان در زنان تأثیر معناداری دارد (۰٫۰۰۱>p).
نتیجه‌گیری: باتوجه به یافته‌های پژوهش، برنامهٔ آموزش مبتنی‌بر مدل بزنف در افزایش سطح آگاهی و بهبود سبک زندگی و درنتیجه ارتقای رفتارهای پیشگیرانه از سرطان در زنان مؤثر بوده است.
متن کامل [PDF 526 kb]   (564 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.