مقالات درحال ویرایش                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- هیئت علمی دانشگاه ازاد
چکیده:   (3263 مشاهده)
هدف: بررسی متون مربوط به حوزه ی تشخیص مشکلات مربوط به یادگیری مهارت های کمی، نشان دهنده ی جهت گیری های پژوهشی جدید نسبت به غربال گری و تشخیص این مشکلات پیش از ورود کودکان به آموزش های رسمی است. بر این اساس در صورتی که کودکان دارای مشکل در یادگیری ریاضی، زود تشخیص داده نشوند، مشکلات یادگیری ادامه می یابد و به ترک تحصیل، ایجاد مشکلات رفتاری و مشکلات تحصیلی منجر می شود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین سهم مؤلفه های حافظه فعال، ادراک دیداری-فضایی، استدلال سیال و استدلال کمی در حیطه کلامی در پیش بینی مشکلات ریاضی کودکان 3 تا 6 ساله مناطقی از شهر تهران است.
روش بررسی: پژوهش مورد نظر توصیفی از نوع پژوهش­های همبستگی می باشد و جامعه آماری این پژوهش شامل تمام کودکان پیش از دبستان 3 تا 6 سال دختر و پسر در مهدهای کودک مناطق 1 ، 2 و 3 بهزیستی شهر تهران است. نمونه پژوهش براساس روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده است. حجم نمونه پژوهش 180 نفر تعیین و برای انتخاب گروه نمونه، در هر منطقه 60 نفر در دو جنس دختر و پسر (30 نفر دختر و 30 نفر پسر) در سه  رده سنی 3 تا 4 سال و 4 تا 5 سال و 5تا 6 سال انتخاب گردیده است. دراین تحقیق از ابزارهای اندازه گیری آزمون هوش استنفورد – بینه  و آزمون حس عدد جردن استفاده گردید که روایی و پایایی آنها در پژوهش های متعددی تایید شده است. داده های حاصل از پژوهش با روش تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شده است.
یافته ها: پیش از تحلیل آماری ابتدا مفروضه های اصلی تحلیل رگرسیون چندگانه(نرمال بودن، خطی بودن، عدم وجود همخطی بین متغیرهای پیش بین، و استقلال خطاها) به تفکیک متغیرهای پیش بین بررسی و تایید شد. نتایج تحلیل مدل رگرسیون نشان داد، مقدار ضریب تعیین 34/0 است به این معنا که مؤلفه های کلامی، 34 درصد توانایی پیش بینی مشکلات ریاضی را دارند و 66 درصد باقیمانده مربوط به سایر عوامل می باشد. همچنین مؤلفه های استدلال کمی کلامی و  حافظه فعال کلامی با مشکلات ریاضی کودکان رابطه معناداری دارند(p<0.001).براساس نتایج بدست آمده معادله رگرسیون متغیرهای استدلال کمی کلامی و حافظه فعال کلامی، در غربالگری مشکلات ریاضی در سنین پیش از دبستان( 3 تا 6 سال) نقش قابل ملاحظه ای دارند.
نتیجه گیری: نتیجه تحقیق نشان داد که آزمونهای انجام شده می توان مشکلات ریاضی در کودکان را قبل از ورود به مدرسه با ارزیابی های زودهنگام مورد بررسی قرار دهد تا بوسیله اجرای مداخلات لازم از افت تحصیلی اینگونه کودکان در دوران مدرسه جلوگیری به عمل آید. براساس نتایج پژوهش باید گفت والدین و معلمان به منظور تقویت استدلال کمی در آموزش های خود به کودکان، بیشتر از جداول، دسته بندی ها و نمودارها استفاده کنند زیرا از این طریق توانایی تحلیل دانش آموزان تقویت و در نتیجه مشکلات ریاضی در آن ها کاهش خواهد یافت. همچنین والدین به منظور تقویت حافظه فعال کلامی در کودکان، آن ها را تشویق به گوش دادن به کتاب های بیشتر نمایند. به طور کلی پیشنهاد می شود مدیران آموزشی به نقش مؤلفه های کلامی  در یادگیری دانش آموزان توجه بیشتری مبذول دارند؛ چرا که با شناخت بهتر این عوامل مدیران می توانند برنامه های آموزشی مفید و کاربردی را جهت بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان طراحی کنند. همچنین آموزش معلمان در جهت سوق دادن آن ها به روش های تدریس مبتنی بر مهارت های کلامی و غیرکلامی به جای روش های سنتی می تواند مد نظر مسئولان آموزش و پرورش قرار گیرد.
 
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb