جلد 9 - شماره سال ۱۳۹۸                   ‫جلد (9): 115 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران غرب
چکیده:   (2237 مشاهده)
زمینه و هدف: عوامل زیادی ازجمله نگرش‌های ناکارآمد و ناگویی خلقی، وضعیت روان‌شناختی زنان افسرده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. لذا هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش پذیرش و تعهد بر نگرش‌های ناکارآمد و ناگویی خلقی زنان افسرده بود.
روش‌بررسی: در این پژوهش کاربردی از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه در سال ۱۳۹۷، تعداد ۳۰ نفر از زنان افسردهٔ مراجعه‌کننده به مرکز مشاوره راه بهتر، در ناحیهٔ ۴ تهران به‌صورت نمونه‌گیری هدفمند انتخاب‌ شده و به‌صورت تصادفی در گروه‌های آزمایش و گواه قرار گرفتند. برای جمع‌آوری داده‌های پژوهش از پرسشنامه‌هایی افسردگی بک (۱۹۷۹)، نگرش‌های ناکارآمد الیس (۱۹۷۸) و مقیاس ناگویی خلقی بگبی و همکاران (۱۹۹۴) استفاده شد. مداخلهٔ درمانی مبتنی‌بر پذیرش و تعهد در هشت جلسه برای گروه آزمایش برگزار شد، ولی برای گروه گواه هیچ مداخله‌ای اعمال نگردید و از هر دو گروه پیش‌آزمون و پس‌آزمون به عمل آمد. داده‌ها به کمک نرم‌افزار SPSS-22 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه‌وتحلیل آماری شدند؛ سطح معنا‌داری ۰٫۰۱ در نظر گرفته شد.
یافته‌ها:‌ نتایج نشان داد میانگین نمرات گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در نگرش‌های ناکارآمد و مؤلفه‌های آن (۳۰٫۲۲± ۱۰۰٫۵۰ و ۲۸٫۹۳± ۸۷٫۵۸) و ناگویی خُلقی و مؤلفه‌های (۶٫۴۲±۶۵٫۱۶ و ۷٫۸۶±۵۵٫۰۸) آن کاهش یافت که این تفاوت‌ها ازلحاظ آماری معنا‌دار بود (۰٫۰۰۱p<).
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج پژوهش می‌توان گفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش نگرش‌های ناکارآمد و ناگویی خُلقی زنان افسرده مؤثر است.
متن کامل [PDF 644 kb]   (673 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.