جلد 12 - شماره سال ۱۴۰۱                   ‫جلد (12): 112 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه روان‌شناسی، واحد بین‌الملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی
2- واحد تهران، دانشگاه پیام نور
3- گروه روان‌شناسی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی
4- گروه روان‌شناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (1387 مشاهده)

زمینه و هدف: علاوه‌بر تأثیر مسائل روان‌شناختی در شکل‌گیری سرطان، تشخیص و درمان سرطان نیز با استرس و اضطراب همراه است که سلامت فرد را به‌طور منفی تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر اضطراب، استرس ادراک‌شده و راهبردهای مقابله با درد بیماران مبتلا به سرطان خون انجام شد.
روش‌بررسی: روش پژوهش، نیمه‌آزمایشی با هدف کاربردی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری پژوهش را تمامی بیماران مبتلا به سرطان خون شهر اصفهان در سال ۱۳۹۸ تشکیل دادند که از بین آن‌ها سی نفر به‌صورت دردسترس انتخاب شدند. سپس به‌روش تصادفی در گروه درمان شناختی-رفتاری (۱۵=n) و گروه گواه (۱۵=n) قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از مقیاس استرس ادراک‌شده (کوهن و همکاران، ۱۹۸۳)، سیاهۀ اضطراب بک (بک و همکاران، ۱۹۸۸) و پرسش‌نامهٔ راهبردهای مقابله با درد (روزنشتایل و کیف، ۱۹۸۳) در دو دورهٔ زمانی پیش از اجرای مداخله و پس از اجرای مداخله جمع‌آوری شد. برای تحلیل داده‌ها، روش تحلیل کوواریانس تک‌متغیره با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخهٔ ۲۲ به‌کار رفت. سطح معناداری آزمون‌ها ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد، با کنترل اثر نمرات پیش‌آزمون، بین گروه آزمایش و گروه گواه از لحاظ اضطراب (۰٫۰۰۱>p)، استرس ادراک‌شده (۰٫۰۰۱>p) و راهبردهای مقابله با درد (۰٫۰۰۱>p) تفاوت معنادار وجود داشت.
نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های پژوهش نتیجه گرفته می‌شود، درمان شناختی-رفتاری بر کاهش اضطراب و استرس ادراک‌شده و افزایش راهبردهای مقابله با درد بیماران مبتلا به سرطان خون مؤثر است و می‌توان از این درمان درجهت بهبود این مشکلات روان‌شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون استفاده کرد.

متن کامل [PDF 463 kb]   (272 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.