جلد 12 - شماره سال ۱۴۰۱                   ‫جلد (12): 235 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه روان‌شناسی سلامت، واحد بین‌المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیرهٔ کیش، ایران
2- استاد گفتاردرمانی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران
3- استاد، گروه روان‌شناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده:   (1362 مشاهده)

چکیده
زمینه ‌و‌ هدف: لازمهٔ کمک به افراد مبتلا به عروق کرونر قلب، شناخت عوامل مؤثر بر اضطراب حالت-صفت و تکانشوری این افراد است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان مبتنی‌بر شفقت بر نشانگان اضطراب حالت-صفت و تکانشوری در بیماران مبتلا به عروق کرونر قلب بود.
روش‌بررسی: این پژوهش، مطالعه‌ای کاربردی و از نظر روش تحقیق از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعهٔ ‌آماری این پژوهش را تمامی بیماران قلبی‌عروقی بستری در بیمارستان‌ قلب و عروق مدنی تبریز در سال ۱۳۹۸ تشکیل دادند. از بین آن‌ها تعداد چهل نفر داوطلب مشارکت در پژوهش به‌روش نمونه‌گیری هدف‌مند وارد مطالعه شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه بیست‌نفره (آزمایش و گواه) قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از مقیاس تکانشگری (بارت، ۱۹۹۴) و فرم تجدیدنظرشدۀ سیاههٔ اضطراب حالت-صفت (اشپیلبرگر و واگ، ۱۹۸۴) به‌دست آمد. گروه مداخله براساس بستهٔ آموزشی گیلبرت (۲۰۰۹) در دوازده جلسۀ شصت‌دقیقه‌ای و هفته‌ای یک ‌بار آموزش دریافت کرد؛ اما گروه گواه در این مدت هیچ مداخله‌ای دریافت نکرد. تحلیل داده‌ها با آزمون‌های خی‌دو و تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم‌افزار SPSS نسخهٔ ۲۲ صورت گرفت. سطح معناداری در این پژوهش، ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر کاهش نشانگان اضطراب حالت-صفت و تکانشوری در بیماران مبتلا به عروق کرونر قلب در گروه آزمایش مؤثر بود (۰٫۰۰۱>p). در نشانگان اضطراب حالت-صفت و تکانشگری تفاوت معناداری بین مراحل پس‌آزمون و پیگیری مشاهده شد (۰٫۰۰۱>p) که ماندگاری اثربخشی درمان مبتنی‌بر شفقت در مرحلهٔ پیگیری برای هر دو متغیر مذکور را نشان داد.
نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های این پژوهش، اثربخشی درمان مبتنی‌بر شفقت بر نشانگان اضطراب حالت-صفت و تکانشوری در بیماران مبتلا به عروق کرونر قلب مؤثر است. می‌توان از درمان مبتنی‌بر شفقت برای بهبود نشانگان اضطراب حالت-صفت و تکانشوری در بیماران مبتلا به عروق کرونر قلب استفاده کرد.

متن کامل [PDF 429 kb]   (121 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.