1- دانشگاه علم وهنر یزد
چکیده: (23 مشاهده)
زمینه وهدف: افسردگی یکی از شایعترین اختلالات نوجوانی است که مشکلات زیادی برای نوجوانان ایجاد میکند. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی روش حساسیتزدایی با حرکات سریع چشم و پردازش مجدد بر افکار خودکشی دختران نوجوان افسرده بود.
روش بررسی:این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی باطرح پیش ازمون و پس ازمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دختران نوجوان افسرده مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی شهرستان یزد در سال 1403 بود. از بین این افراد تعداد 30 نفر داوطلب واجد شرایط از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند که به صورت گمارش تصادفی 15 نفر در گروه مداخله و 15 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. امتیازات متغیر افکارخودکشی توسط پرسشنامه افکار خودکشی (بک ، 1979) قبل و بعد از درمان مورد مقایسه قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت. سطح معناداری آزمونها 0/05 بود.
یافته ها:نتایج مشخص کرد میانگین نمره افکار خودکشی در دختران نوجوان افسرده در گروه مداخله بعد از دریافت درمان در مقایسه با گروه گواه به طورمعناداری کاهش پیدا کرد(0/001P<). بر اساس نتایج مربوط به اندازه اثر، 0/71درصد از تفاوت بین گروه مداخله و گروه گواه در متغیر افکار خودکشی ناشی از روش حساسیتزدایی با حرکات سریع چشم و پردازش مجدد بود.
نتیجه گیری:نتایج پژوهش نشان داد که روش حساسیت زدایی باحرکات سریع چشم وپردازش مجددبه کاهش افکار خودکشی در دختران نوجوان افسرده کمک می کند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی