جلد 9 - شماره سال ۱۳۹۸                   ‫جلد (9): 54 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی
2- واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (2310 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری دیابت علاوه‌بر مشکل‌های فیزیولوژیک، روان‌شناختی و رضایت از زندگی این بیماران را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و نیازمندی بیشتری برای رفتارهای خودمراقبتی می‌طلبد؛ بنابراین مطالعهٔ حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه‌درمانی مبتنی‌بر پذیرش و تعهد بر رفتارهای خودمراقبتی و رضایت از زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام پذیرفت. 
روش‌بررسی: پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون‌پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری را تمامی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، مراجعه‌کننده به کلینیک دیابت شهر نیشابور در سال ۱۳۹۶ تشکیل دادند که ۳۰ نفر به‌صورت نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شده و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (۱۵ نفر آزمایش، ۱۵ نفر کنترل) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل مقیاس کوتاه خودمراقبتی دیابت توبرت و همکاران (۲۰۰۰) و مقیاس رضایت از زندگی دینر و همکاران (۱۹۸۵) و هشت جلسهٔ ۹۰دقیقه‌ای گروه‌درمانی مبتنی‌بر پذیرش و تعهد گریک و همکاران (۲۰۰۷) بود. جهت تحلیل داده‌ها، از نرم‌افزار SPSS نسخهٔ ۲۲ و آزمون تحلیل کوواریانس تک‌متغیره استفاده شد. 
یافته‌ها: نتایج نشان داد که تفاوت معنا‌داری در میانگین نمرات رفتارهای خودمراقبتی و رضایت از زندگی در افراد گروه آزمایش قبل و بعد از انجام مداخله وجود دارد (۰٫۰۵>p)؛ اما این تغییرات در گروه کنترل معنا‌دار نبود. 
نتیجه‌گیری: استفاده از گروه‌درمانی مبتنی‌بر پذیرش و تعهد، به‌عنوان مداخلهٔ آموزشی اثربخش، رفتارهای خودمراقبتی و رضایت از زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو را ارتقا می‌بخشد. 
متن کامل [PDF 507 kb]   (634 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.