Hassannezhad M, Nejat H, Toozandejani H. Acceptance and Commitment Group Therapy on Self-care and life Satisfaction Behaviors in Patients with Type 2 Diabetes. MEJDS 2019; 9 :54-54
URL:
http://jdisabilstud.org/article-1-1127-fa.html
حسن نژاد محمد، نجات حمید، توزنده جانی حسن. اثربخشی گروهدرمانی مبتنیبر پذیرش و تعهد بر رفتارهای خودمراقبتی و رضایت از زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. مجله مطالعات ناتوانی. 1398; 9
() :54-54
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-1127-fa.html
1- واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی
2- واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (2475 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری دیابت علاوهبر مشکلهای فیزیولوژیک، روانشناختی و رضایت از زندگی این بیماران را تحتتأثیر قرار میدهد و نیازمندی بیشتری برای رفتارهای خودمراقبتی میطلبد؛ بنابراین مطالعهٔ حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروهدرمانی مبتنیبر پذیرش و تعهد بر رفتارهای خودمراقبتی و رضایت از زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام پذیرفت.
روشبررسی: پژوهش حاضر نیمهآزمایشی از نوع پیشآزمونپسآزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری را تمامی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، مراجعهکننده به کلینیک دیابت شهر نیشابور در سال ۱۳۹۶ تشکیل دادند که ۳۰ نفر بهصورت نمونهگیری دردسترس انتخاب شده و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (۱۵ نفر آزمایش، ۱۵ نفر کنترل) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل مقیاس کوتاه خودمراقبتی دیابت توبرت و همکاران (۲۰۰۰) و مقیاس رضایت از زندگی دینر و همکاران (۱۹۸۵) و هشت جلسهٔ ۹۰دقیقهای گروهدرمانی مبتنیبر پذیرش و تعهد گریک و همکاران (۲۰۰۷) بود. جهت تحلیل دادهها، از نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۲ و آزمون تحلیل کوواریانس تکمتغیره استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین نمرات رفتارهای خودمراقبتی و رضایت از زندگی در افراد گروه آزمایش قبل و بعد از انجام مداخله وجود دارد (۰٫۰۵>p)؛ اما این تغییرات در گروه کنترل معنادار نبود.
نتیجهگیری: استفاده از گروهدرمانی مبتنیبر پذیرش و تعهد، بهعنوان مداخلهٔ آموزشی اثربخش، رفتارهای خودمراقبتی و رضایت از زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو را ارتقا میبخشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی