چکیده
زمینه و هدف: طلاق یکی از آسیبهای اجتماعی و خانوادگی است که تمامی اقشار جامعه بهنوعی با عوارض سوء آن درگیر هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی رویکرد زوجدرمانی هیجانمدار بر بهبود دلزدگی زناشویی و خودافشایی هیجانی زوجین متقاضی طلاق انجام شد.
روشبررسی: روش پژوهش از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون همراه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری پژوهش را تمامی زوجین متقاضی طلاق مراجعهکننده به کلینیک مرهم شهرستان ساری در نیمهٔ دوم سال ۱۳۹۶ تشکیل دادند. از بین آنها تعداد ۳۲ نفر افراد واجد شرایط داوطلب انتخاب شدند و سپس بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش طی دوازده جلسهٔ نوددقیقهای بهصورت هفتگی بهترتیب، زوجدرمانی هیجانمدار را دریافت کرد؛ اما برای گروه گواه، درمانی ارائه نشد. دادهها با استفاده از مقیاس دلزدگی زناشویی (پاینز، ۱۹۹۶) و مقیاس خودافشایی هیجانی (اسنل، ۲۰۰۱) جمعآوری شدند. تحلیل دادهها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تکمتغیره در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۲ در سطح معناداری ۰٫۰۵ صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد، زوجدرمانی هیجانمدار منجربه کاهش دلزدگی زناشویی (۰٫۰۰۱>p) و افزایش خودافشایی هیجانی (۰٫۰۰۱>p) در زوجین متقاضی طلاق در گروه آزمایش شد.
نتیجهگیری: براساس یافتههای این پژوهش، آموزش رویکرد زوجدرمانی هیجانمدار در بهبود دلزدگی زناشویی و خودافشایی هیجانی زوجین متقاضی طلاق مؤثر است و میتوان از رویکرد مذکور برای بهبود دلزدگی زناشویی و خودافشایی هیجانی این زوجین استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |