جلد 9 - شماره سال ۱۳۹۸                   ‫جلد (9): 38 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی
2- دانشگاه تهران
3- واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (2771 مشاهده)
 
چکیده
زمینه و هدف: نقص در عملکرد حرکتی در کودکان کم‌توان ذهنی رایج است. اندازه‌گیری عملکرد حرکتی با ویژگی‌های روان‌سنجی صحیح برای استفادهٔ بالینی و پژوهش ضرورت دارد. هدف از این تحقیق، تعیین روایی و پایایی مجموعهٔ آزمون‌های ارزیابی حرکت کودکان ویرایش دوم (MABC–2) برای کودکان ۷تا۱۰سالهٔ کم‌توان ذهنی بود.
روش‌بررسی: روش پژوهش از نوع توصیفی‌همبستگی بود. بدین‌منظور ۱۲۴ دانش‌آموز ۷تا۱۰سالهٔ کم‌توان ذهنی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ به‌شیوهٔ نمونهٔ هدفمند دردسترس انتخاب شدند. روایی آزمون MABC–2 به‌شکل روایی هم‌زمان با آزمون BOT–2 و پایایی به‌صورت پایایی همسانی درونی و به‌شیوهٔ آلفای کرونباخ به‌دست آمد. برای تحلیل آماری داده‌ها، نرم‌افزار SPSS نسخهٔ ۱۹ به‌کار رفت. سطح معناداری نیز ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: مقدار آلفای کرونباخ کلی ۰٫۸۹ محاسبه شد که همبستگی قوی را نشان داد. کمترین و بیشترین مقدار همبستگی اسپیرمن بین هر ماده با نمرهٔ کل به‌ترتیب مربوط به تکلیف پرتاب کیسهٔ لوبیا با ۰٫۳۸ و تعادل روی تخته با پای برتر با ۰٫۷۹ بود (۰٫۰۵>p). ضریب همبستگی اسپیرمن مشخص کرد بین خرده‌مقیاس چالاکی دستی از آزمون MABC–2 با دو حوزهٔ حرکتی و چهار خرده‌مقیاس مشترک با آزمون BOT–2 همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد؛ ولی بین خرده‌مقیاس دریافت و پرتاب از آزمون MABC–2 با هیچ‌یک از خرده‌مقیاس‌های آزمون BOT–2 هیچ‌گونه همبستگی مثبت و معناداری مشاهده نشد. همچنین خرده‌مقیاس تعادل از آزمون MABC–2 تنها با خرده‌مقیاس‌های سرعت و چالاکی (۰٫۳۰r=،۰٫۰۲۴=p)  و تعادل (۰٫۲۹r=،۰٫۰۲۷=p) از آزمون BOT–2، دارای همبستگی معناداری بود.
نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های پژوهش آزمون MABC–2 از روایی و پایایی خوبی برای کودکان کم‌توان ذهنی برخوردار است؛ ولی بعضی از مواد آن برای این کودکان نیاز به تعدیل دارد.
 
متن کامل [PDF 542 kb]   (2891 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.