جلد 12 - شماره سال ۱۴۰۱                   ‫جلد (12): 180 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری مشاوره، گروه روان‌شناسی و مشاوره، واحد قشم، دانشگاه آزاد اسلامی، قشم، ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
3- استاد مدعو، گروه علوم اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سردار سلیمانی
4- استادیار، گروه ریاضی، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (457 مشاهده)

زمینه و هدف: ازدواج پایدار و رضایت‌بخش به‌عنوان قرارداد و پیوندی اجتماعی، شرعی، قانونی و عاطفی پیامدهای مثبت بسیاری برای اعضای خانواده و جامعه فراهم می‌آورد. این پژوهش با هدف ارائهٔ الگوی ازدواج آسیب‌پذیر براساس کاوش نشانه‌های طلاق در اولین دوره‌های انتقالی زندگی (آشنایی، نامزدی، عقد) در ازدواج‌های غیرفامیلی انجام گرفت.
روش‌بررسی: روش این پژوهش کیفی بود که از رویکرد زمینه‌ای استفاده شد. جامعهٔ آماری پژوهش را تمامی زوجین متقاضی طلاق ازدواج غیرفامیلی با کمتر از پنج سال زندگی مشترک شهر کرمان تشکیل دادند. مشارکت‌کنندگان که از سوی دادگاه خانوادهٔ شهر کرمان معرفی شده بودند، با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. با پانزده نفر از زوجین متقاضی طلاق ازدواج غیرفامیلی با کمتر از پنج سال زندگی مشترک، مصاحبهٔ نیمه‌ساختاریافته انجام گرفت. تحلیل داده‌ها براساس روش تحلیل اشتراوس و کوربین (۱۹۹۸) صورت پذیرفت. در مرحلهٔ کدگذاری باز، کد‌ها و مفاهیم و مقوله‌ها، استخراج شد که برپایه‌ٔ آن مفهوم‌سازی داده‌ها شکل گرفت.
یافته‌ها: براساس یافته‌های پژوهش، در کدگذاری سطح اول ۵۰۲ کد و در کدگذاری سطح دوم ‌۱۵۷ کد یافت شد. این کدها درنهایت به ۲۷ مفهوم و ده مقولهٔ عمده شامل مقوله‌های محوری، عوامل مستعدکنندهٔ طلاق مرتبط با انتخاب، عوامل مستعدکنندهٔ طلاق مرتبط با همسر، عوامل مستعدکنندهٔ طلاق مرتبط با بافت رابطه، عوامل تسریع‌کنندهٔ طلاق، عوامل بافتی مرتبط با طلاق، عوامل مرتبط با خانودهٔ طرفین، عوامل زمینه‌ای، عوامل عاطفی و اندیشه‌پردازی درمورد طلاق کاهش پیدا کرد.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج این پژوهش، الگوی ازدواج آسیب‌پذیر برای کاهش طلاق در اولین دوره‌های انتقالی زندگی (آشنایی، نامزدی، عقد) در ازدواج‌های غیرفامیلی تدوین و ارائه شده است.

متن کامل [PDF 426 kb]   (304 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مشاوره

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.