مقالات در دست انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه تبریز
2- دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل
چکیده:   (413 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه اختلالات رفتاری و هیجانی از جمله رایج­ترین معضلات دوران نوجوانی و از مهم­ترین نگرانی­های نظام­های آموزشی و خانواده­ها است زیرا گسترش روزافزون این اختلالات بر زندگی فردی و اجتماعی نوجوانان تأثیرات منفی گذاشته، آرامش و احساس ایمنی را مورد تهدید قرار داده است. شواهد فزاینده ای وجود دارد که یک مشکل به خصوص مرتبط با این اختلالات، پایین بودن بهزیستی روانشناختی است و این مشکل پایه و اساس بسیاری از اختلالات رفتاری-هیجانی می­باشد که ارائه مداخلات مناسب را ضروری ساخته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش نظم­جویی فرآیندی هیجان بر بهزیستی روانشناختی دانش­آموزان با اختلالات رفتاری-هیجانی انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش از نوع نیمه­آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوره دوم شهر تبریز با اختلالات رفتاری-هیجانی در سال تحصیلی 1402-1401 بود که بین آنها نمونه ای به حجم 30 نفر داوطلب واجد شرایط به روش نمونه­گیری در دسترس وارد مطالعه و در دو گروه 15 نفره جایگزین شدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش، چک لیست رفتاری کودک آخنباخ و رسکولار (2001) و مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (2002) بود. برنامه آموزش نظم جویی فرآیندی هیجان گراس (2015) طی 10 جلسه 90 دقیقه ای تنها برای گروه آزمایش اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از تحلیل کواریانس در نرم­افزار SPSS26 انجام شد. سطح معنی­داری در آزمون­های آماری 05/0 در نظر گرفته شد.
 یافته­ها: نتایج نشان داد اثر آموزش نظم­جویی فرآیندی هیجان بر بهبود بهزیستی روانشناختی گروه آزمایش بعد از حذف اثر پیش­آزمون معنی دار بود (013/0=P).
نتیجه­گیری: به طور کلی می توان گفت که با آموزش نظم­جویی فرآیندی هیجان می­توان شاهد بهبود بهزیستی روانشناختی در دانش­آموزان با اختلال رفتاری-هیجانی بود. از این رو، بکارگیری این برنامه در  مدارس و کلینیک­های تخصصی توصیه می­شود.
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.