هانیه مهدی زاده هنجنی، سیمین حسینیان، پیمان حسنی ابهریان، سیده منور یزدی،
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( شماره سال ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: بدتنظیمی هیجان از مشکلات بسیار مهم در روند بهبودی مصرفکنندگان مواد است و لازم است در این زمینه مداخلاتی انجام شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسهٔ اثربخشی درمان مبتنیبر ذهنآگاهی و توانبخشی شناختی بر دشواری تنظیم هیجان در معتادان شهر تهران انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش حاضر، نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری سهماهه همراه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری پژوهش را تمامی افراد مراجعهکننده به کلینیکهای تخصصی درمان سوءمصرف مواد شهر تهران در سال ۱۳۹۸ تشکیل دادند. تعداد ۵۴ نفر از داوطلبان واجد شرایط از سه مرکز درمانی وارد مطالعه شدند. سپس در سه گروه هیجدهنفرهٔ درمان مبتنیبر ذهنآگاهی، توانبخشی شناختی و گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش برای جمعآوری دادهها در پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و روئمر، ۲۰۰۴) بود. صرفاً برای گروههای آزمایش هشت جلسۀ ذهنآگاهی و دوازده جلسۀ توانبخشی شناختی اجرا شد. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس، آزمون کایدو، روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی بهکمک نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۶ در سطح معناداری ۰٫۰۵ تحلیل شد.
یافتهها: اثر زمان (۰٫۰۰۱>p)، اثر گروه (۰٫۰۲۷=p) و اثر متقابل زمان و گروه (۰٫۰۰۱>p) بر متغیر دشواری تنظیم هیجان معنادار بود. هم در گروه ذهنآگاهی و هم در گروه توانبخشی شناختی، بین میانگین نمرات متغیر دشواری تنظیم هیجان، در پیشآزمون با پسآزمون تفاوت معنادار مشاهده شد (۰٫۰۰۱>p). در گروه ذهنآگاهی بین میانگین نمرات متغیر مذکور در پسآزمون با پیگیری تفاوت معناداری مشاهده شد (۰٫۰۰۳=p)؛ اما در گروه توانبخشی شناختی در مراحل مذکور تفاوت معناداری یافت نشد. همچنین تفاوت معنادار بین گروههای مداخله و گروه گواه مشاهده شد (۰٫۰۵>p)؛ اما بین دو گروه مداخله تفاوت معنادار وجود نداشت.
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش، مداخلات مبتنیبر ذهنآگاهی و توانبخشی شناختی موجب کاهش بدتنظیمی هیجان در افراد دارای سوءمصرف مواد میشود.