زمینه و هدف: از معضلات سوءمصرف مواد بهعنوان یکی از چهار بحران جهانی، هموابستگی است که درنهایت موجب سوق شخص دارای هموابستگی به اعتیاد میشود. هدف پژوهش، بررسی رابطهٔ سبکهای تفکر و سبکهای حل مسئله با هموابستگی همسران بیماران مبتلا به سوءمصرف مواد بود.
روشبررسی: روش این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعهٔ آماری را تمامی همسران افراد دارای سوءمصرف مواد مراجعهکننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در سال ۱۳۹۷ تشکیل دادند. با نمونهگیری بهشیوهٔ دردسترس ۴۲ نفر انتخاب شدند. بهمنظور جمعآوری دادهها، مقیاس سبکهای تفکر (استرنبرگ و واگنر، ۱۹۹۲)، مقیاس سبکهای حل مسئله (هپنر و پترسن، ۱۹۸۲) و مقیاس هموابستگی (اسپن و فیشر، ۱۹۹۰) بهکار رفت. تحلیل دادهها با استفاده از تحلیل رگرسیون گامبهگام در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۱ در سطح معناداری ۰٫۰۵ صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد، مؤلفههای سبکهای تفکر شامل آزادمنشی، محافظهکاری، هرجومرجسالاری، گروهسالاری، کلینگر، اجرایی، قضایی، جزئینگر، درونی، قانونگذاری، تکسالاری و مرتبهسالاری با هموابستگی دارای همبستگی چندگانه بودند (۰٫۰۰۱>p) و این دوازده مؤلفه باهم ۴۹٫۶درصد از واریانس هموابستگی را تبیین کردند. همچنین مؤلفههای سبکهای حل مسئله شامل اعتماد به حل مسائل، سبک گرایش-اجتناب و کنترل شخصی با هموابستگی دارای همبستگی چندگانه بودند (۰٫۰۰۱>p) و این سه مؤلفه باهم ۶۳درصد از واریانس هموابستگی را تبیین کردند.
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش، سبکهای تفکر و حل مسئله میتوانند نگرش افراد دارای هموابستگی را دربارهٔ مواد مخدر بهمیزان درخورتوجهی تغییر (کاهش) دهند تا با تفکر و تصمیمگیری درست در هنگام مواجهه با عوامل استرسزا و درخواستهای غیرمنطقی دیگران بهعنوان سپری عمل کنند و راهحل مناسب را بیابند.