چکیده
هدف و زمینه: فرسودگی تحصیلی از متغیرهایی است که بر عملکرد تحصیلی فرد تأثیر میگذارد. اختلالهای رفتاری نیز ازجمله اختلالهای شایع و ناتوانکننده در کودکان و نوجوانان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بستهٔ آموزشی فراشناختی بر فرسودگی تحصیلی دانشآموزان دختر دارای مشکلات رفتاری انجام شد.
روشبررسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روششناسی در زمرهٔ پژوهشهای نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون همراه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری را تمامی دانشآموزان دختر مبتلا به اختلال رفتاری (دروننمود) شهرستان یزد تشکیل دادند که در سال تحصیلی ۹۷-۱۳۹۶ در پایهٔ اول متوسطهٔ این شهر مشغول به تحصیل بودند. برای نمونهگیری با استفاده از روشهای نمونهگیری خوشهای، دو گروه ۲۰نفرهٔ آزمایش و گواه از دانشآموزان با مشکلات رفتاری بهعنوان نمونه انتخاب شدند. سیاههٔ رفتاری کودک آخنباخ (فرم خودگزارشی نوجوانان) (مینایی، ۱۳۸۵) برای شناسایی دانشآموزان دارای اختلال رفتاری و برای ارزیابی فرسودگی تحصیلی، پرسشنامهٔ فرسودگی تحصیلی (برسو و همکاران، ۲۰۰۷) بهکار رفت. گروه آزمایش دوازده جلسه آموزش فراشناختی را دریافت کرد؛ اما گروه گواه هیچگونه مداخلهای دریافت نکرد. دادهها با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره در سطح معناداری ۰٫۰۵ در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۴ تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد، پس از حذف اثر پیشآزمون، بین گروه آزمایش و گروه گواه در مؤلفههای فرسودگی تحصیلی شامل خستگی هیجانی و بیعلاقگی تحصیلی و ناکارآمدی تحصیلی تفاوت معنادار وجود داشت (۰٫۰۰۱>p).
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش نتیجه گرفته میشود که آموزش فراشناخت بر بهبود فرسودگی تحصیلی در دانشآموزان دارای مشکلات رفتاری اثربخش است؛ بنابراین میتوان از بستهٔ آموزشی مذکور در کاهش فرسودگی تحصیلی این دانشآموزان استفاده کرد.