جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای نیکبخت

محسن توکلی، خسرو ابراهیم، مهدی نمازی زاده، حجت اله نیکبخت،
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( شماره سال ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: شیوع اضافه‌وزن و چاقی به‌سرعت در کشورهای در حال توسعه به‌مانند کشورهای صنعتی در حال افزایش است. رژیم غذایی نامناسب و نداشتن فعالیت بدنی از عوامل مهم‌تر اضافه‌وزن و چاقی هستند که خود از عامل‌های مهم‌تر زمینه‌ساز بیماری‌های غیرواگیر محسوب می‌شوند. یکی از ابزارهای انگیزشی برای فعالیت بدنی، ردیاب‌های فعالیت است که عملکرد مکانیکی-فیزیولوژیکی سالمند را ارزیابی می‌کند و می‌تواند ازطریق بازخوردی که به سالمند می‌دهد، باعث انگیزش تمرین شود؛ لذا این مطالعه با هدف اثر انگیزشی ردیاب همراه با فعالیت بدنی بر ترکیب بدن و عزت‌نفس سالمندان کم‌تحرک انجام شد.
روش‌بررسی: این تحقیق به‌لحاظ هدف از نوع کارآزمایی بالینی و از نظر جمع‌آوری اطلاعات، میدانی بود. شرکت‌کنندگان ۴۵ نفر سالمند کم‌تحرک بودند که بیش از ۶۰ سال سن داشته و در خانهٔ سالمندان منطقهٔ هشت شهر تهران به‌طور شبانه‌روزی پذیرایی ‌‌شدند. پرسش‌نامهٔ بین‌المللی فعالیت بدنی (IPAQ) و پرسش‌نامهٔ آمادگی فعالیت بدنی (PAR-Q) و سیاههٔ انگیزهٔ تمرین (EMI-۲) جهت انتخاب آزمودنی‌ها به‌کار رفت. آزمودنی‌ها در سه گروه کنترل و گروه آزمایش فعالیت بدنی با ردیاب و گروه آزمایش فعالیت بدنی بدون ردیاب گمارده شدند. به‌منظور ارزیابی ترکیب بدن از شاخص تودهٔ بدن (BMI) و جهت ارزیابی عزت‌نفس از پرسش‌نامهٔ عزت‌نفس آیزنک استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها، آزمون تحلیل واریانس برای اندازه‌های تکراری به‌کار رفت و سطح معناداری ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد. 
یافته‌ها: یافته‌های تحقیق تفاوت معنا‌داری بین گروه‌های آزمایش و کنترل در ترکیب بدن و عزت‌نفس نشان نمی‌دهد.
نتیجه‌گیری: ازآنجاکه نتایج تحقیقات قبلی نشان می‌دهد که ارتباط معکوس و معنا‌داری بین سطح فعالیت بدنی با ترکیب بدن وجود دارد، نتایج تحقیق حاضر مشخص کرد که ۱۲ هفته تمرین برای تفاوت بین‌گروهی متغیرهای ترکیب بدن و عزت‌نفس کافی نیست. 

محسن توکلی، خسرو ابراهیم، مهدی نمازی زاده، حجت اله نیکبخت،
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( شماره سال ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: نقش فعالیت بدنی بر سلامت روانی و جسمانی به‌عنوان عامل مهم‌تر مؤثر در ارتقاء و تکامل انسان‌ها به‌ویژه در بین سالمندان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. یکی از ابزارهای انگیزشی برای فعالیت بدنی، ردیاب‌های فعالیت است که عمکلرد مکانیکی-فیزیولوژیکی سالمند را ارزیابی کرده و می‌تواند ازطریق بازخوردی که به سالمند می‌دهد باعث انگیزش تمرین شود؛ لذا هدف از این مطالعه بررسی اثر انگیزشی ردیاب همراه با فعالیت بدنی بر استقامت قلبی-عروقی و کیفیت زندگی سالمندان کم‌تحرک بود.

روش بررسی: این تحقیق به‌لحاظ هدف از نوع کارآزمایی بالینی و به‌لحاظ جمع‌آوری اطلاعات، میدانی بود. شرکت‌کنندگان ۴۵ نفرسالمند کم‌تحرکی بودند که بیش از شصت سال سن داشته و در خانهٔ سالمندان منطقهٔ هشت شهر تهران به‌طور شبانه‌روزی پذیرایی می‌شدند. از پرسشنامهٔ بین‌المللی فعالیت بدنی و پرسشنامهٔ آمادگی فعالیت بدنی و سیاههٔ انگیزهٔ تمرین جهت انتخاب آزمودنی‌ها استفاده شد. آزمودنی‌ها در سه گروه گواه و گروه آزمایش فعالیت بدنی با ردیاب و گروه آزمایش فعالیت بدنی بدون ردیاب گمارده شدند. جهت اندازه‌گیری استقامت قلبی-عروقی، آزمون راکپورت و جهت ارزیابی کیفیت زندگی، پرسشنامهٔ کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی به‌کار رفت. به‌منظور تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل واریانس برای اندازه‌های تکراری و جهت تعیین مکان بین میانگین‌ها از آزمون تعقیبی حداقل تفاوت معنا‌دار فیشر استفاده گردید و سطح معنا‌داری ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: یافته‌های تحقیق تفاوت معنا‌داری بین گروه‌های آزمایش و گواه در استقامت قلبی-عروقی (۰٫۹۵۴=Eta، ۰٫۰۰۱>p، ۴۳۴٫۵۰۴=F) و کیفیت زندگی (۰٫۴۳۰=Eta، ۰٫۰۰۱>p، ۱۵٫۸۲۶=F) نشان داد.
نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از ردیاب باعث انگیزش فعالیت بدنی در سالمندان کم‌تحرک می‌شود و کیفیت زندگی و استقامت قلبی-عروقی آن‌ها را بهبود می‌بخشد.


زهرا فتح اللهی، فرشاد غزالیان، حجت الله نیکبخت، سارا لطفیان، اکبر نیک پژوه،
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( شماره سال ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: بیشتر بیمارانی که جراحی بای‌پس عروق کرونری را تجربه کرده‌اند از اختلالات خلق‌و‌خو رنج می‌برند؛ بنابراین مطالعهٔ حاضر با هدف بررسی تأثیر تمرینات ترکیبی بلندمدت (یوگا-توان‌بخشی قلبی) بر سطوح افسردگی و اضطراب بیماران جراحی بای‌پس عروق کرونری انجام شد.
روش‌بررسی: تحقیق حاضر کارآزمایی بالینی با پیش‌آزمون و پس‌آزمون بود که به‌شیوهٔ نیمه‌تجربی در سال ۱۳۹۷ اجرا شد. آزمودنی‌ها ۲۷ بیمار مرد ۴۰تا۷۵ساله بودند که حداقل یک ‌ماه از جراحی بای‌پس عروق کرونری آن‌ها گذشته بود. آزمودنی‌ها در گروه گواه (تمرین توان‌بخشی قلبی ۱۳=n) و گروه آزمایش (تمرین ترکیبی یوگا-توان‌بخشی قلبی ۱۴=n) جایگزین شدند. سپس سطوح افسردگی و اضطراب آن‌ها به‌وسیلهٔ چک‌لیست اختلالات روان‌شناختی تجدیدنظرشده (دروگاتیس، ۱۹۸۶) در بدو ورود و هنگام خروج از مطالعه ارزیابی شد. آزمودنی‌های گروه‌های‌ گواه و آزمایش به‌مدت هشت هفته در مرکز توان‌بخشی قلبی بیمارستان قلب شهید رجایی تهران به‌ترتیب به ۲۴ جلسهٔ یک‌ساعته تمرین توان‌بخشی قلبی (با شدت ۶۰تا۸۵درصد ضربان قلب بیشینه) و تمرین ترکیبی (دوازده جلسه یوگا-دوازده جلسه توان‌بخشی قلبی) پرداختند. با درنظرگرفتن معیارهای خروج از مطالعه در انتها تعداد آزمودنی‌های گروه‌های گواه و آزمایش، هریک به ۷ نفر رسید. به‌منظور مقایسهٔ درون‌گروهی و بین‌گروهی به‌ترتیب از آزمون‌های تی‌ وابسته و تی مستقل در سطح معناداری ۰٫۰۵  به‌کمک نرم‌افزار SPSS نسخهٔ ۲۲ استفاده شد.
یافته‌ها: بین سطوح افسردگی (۰٫۵۹۵=p) و اضطراب (۰٫۹۱۱=p) دو گروه در مرحلۀ پیش‌‌آزمون و نیز سطوح افسردگی (۰٫۷۲۷=p) و اضطراب (۰٫۲۶۸=p) دو گروه در مرحلۀ پس‌آزمون تفاوت معناداری مشاهده نشد. تمرین توان‌بخشی قلبی بر سطوح افسردگی (۰٫۰۰۲=p) و اضطراب (۰٫۰۱۱=p) بیماران گروه گواه تأثیر معناداری داشت. تمرین ترکیبی نیز بر سطوح افسردگی (۰٫۰۰۶=p) و اضطراب (۰٫۰۴۷=p) بیماران گروه آزمایش دارای تأثیر معناداری بود.
نتیجه‌گیری: باتوجه به اثربخشی تمرینات بلندمدت توان‌بخشی قلبی و تمرینات ترکیبی (یوگا-توان‌بخشی قلبی) در این مطالعه و نیز ایمنی زیاد و کم‌هزینه‌بودن تمرینات یوگا، مراکز درمانی می‌توانند باتوجه به امکانات و در صورت تمایل بیماران، تمرینات یوگا را جایگزین بخشی از تمرینات توان‌بخشی قلبی کنند.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb