زمینه و هدف: اضطراب بهعنوان یکی از اختلالهای بسیار شایع روانشناختی در دورهٔ پیشدبستانی میتواند در رشد شناختی و اجتماعی کودکان اختلال ایجاد کند. ازآنجاکه از شیوههای بهتر آموزش به کودکان پیشدبستانی استفاده از بازیهای آموزشی است، پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر بازیهای آموزشی بر یادگیری مفاهیم ریاضی و مهارتهای اجتماعی در کودکان پیشدبستانی مضطرب انجام شد.
روشبررسی: روش این مطالعه نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه بود. جامعهٔ پژوهش را کودکان مضطرب پیشدبستانی ناحیهٔ یک شهر مشهد در سال تحصیلی ۹۸-۱۳۹۷ تشکیل دادند. تعداد سی داوطلب واجد شرایط پس از بررسی ملاکهای ورود به مطالعه با روش نمونهگیری هدفمند وارد مطالعه شدند و با روش تصادفی در دو گروه مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش ده جلسهٔ ۴۵دقیقهای در جلسات بازیهای آموزشی شرکت کرد و برای گروه گواه آموزشی ارائه نشد. دادهها با کمک مقیاس اضطراب کودکان پیشدبستانی (اسپنس و همکاران، ۲۰۰۱)، آزمون معلمساختهٔ مفاهیم ریاضی و پرسشنامهٔ مهارتهای اجتماعی (گریشام و الیوت، ۱۹۹۰) جمعآوری شد. تحلیل دادهها با روش تحلیل کوواریانس تکمتغیری، آزمونهای خیدو و تی مستقل در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۲ صورت گرفت. سطح معناداری آزمونها ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد، گروه آزمایش و گروه گواه در مرحلهٔ پیشآزمون از نظر یادگیری مفاهیم ریاضی (۰٫۷۳۴=p) و مهارتهای اجتماعی (۰٫۳۷۸=p) باهم تفاوت معناداری نداشتند؛ اما دو گروه مذکور در مرحلهٔ پسآزمون از نظر هر دو متغیر یادگیری مفاهیم ریاضی (۰٫۰۰۱>p) و مهارتهای اجتماعی (۰٫۰۰۳=p) تفاوت معناداری داشتند. براساس نتایج تحلیل کوواریانس تکمتغیری، بازیهای آموزشی سبب افزایش معنادار هر دو متغیر یادگیری مفاهیم ریاضی و مهارتهای اجتماعی در کودکان پیشدبستانی مضطرب شد (۰٫۰۰۱>p).
نتیجهگیری: براساس نتایج این پژوهش، استفاده از بازیهای آموزشی نقش مؤثری در افزایش یادگیری مفاهیم ریاضی و مهارتهای اجتماعی دارد؛ بنابراین معلمان میتوانند از بازیهای آموزشی برای بهبود ویژگیهای شناختی و اجتماعی کودکان پیشدبستانی مضطرب بهویژه یادگیری مفاهیم ریاضی و مهارتهای اجتماعی استفاده کنند.