مریم ذوالفقاری، فاطمه نیکویی، عاطفه شهبازی سیداحمدیانی، سوسن کهن روز امیری،
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( شماره سال ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: در کشور ایران آمار طلاق رو به افزایش است؛ تاحدیکه در حال تبدیلشدن به معضلی اجتماعی است؛ ازاینرو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنیبر پذیرش و تعهد بر انعطافپذیری روانشناختی و کیفیت زندگی زنان مطلقه انجام گرفت.
روشبررسی: روش تحقیق حاضر، نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری این پژوهش را تمامی زنان مطلقهٔ تحت پوشش مرکز بهزیستی منطقهٔ هیجده شهر تهران در سال ۱۳۹۹ تشکیل دادند. نمونهٔ آماری چهل زن داوطلب و واجد شرایط ورود به پژوهش بودند که با گمارش تصادفی در گروه آزمایش و گروه گواه (هر گروه بیست نفر) قرار گرفتند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامهٔ انعطافپذیری روانشناختی (دنیس و وندروال، ۲۰۱۰) و پرسشنامهٔ کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی-فرم کوتاه (سازمان بهداشت جهانی، ۱۹۹۶) استفاده شد. شرکتکنندگان گروه آزمایش، دوازده جلسه درمان مبتنیبر پذیرش و تعهد (فورمن و هربرت، ۲۰۰۸) را دریافت کردند. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۲ صورت گرفت. سطح معناداری آزمونها ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشان داد، پس از حذف اثر پیشآزمون، درمان مبتنیبر پذیرش و تعهد بر افزایش انعطافپذیری روانشناختی و افزایش کیفیت زندگی زنان مطلقه مؤثر بود (۰٫۰۰۱>p). باتوجه به مجذور اتا، افزایش میانگین هریک از متغیرهای انعطافپذیری روانشناختی و کیفیت زندگی بهترتیب ۵۲درصد و ۳۶درصد متأثر از مداخله با درمان مبتنیبر پذیرش و تعهد بود.
نتیجهگیری: باتوجه به اثربخشی درمان مبتنیبر پذیرش و تعهد بر افزایش انعطافپذیری روانشناختی و افزایش کیفیت زندگی زنان مطلقه، میتوان از این مداخلهٔ درمانی بهمنظور ارتقای سطح انعطافپذیری روانشناختی و کیفیت زندگی زنان مطلقه استفاده کرد.