تعطیلات نوروزی مجله- ضمن تبریک فرارسیدن بهار و شروع سال جدید به اطلاع میرساند این نشریه از تاریخ ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۲ لغایت ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ تعطیل می باشد.

جلد 9 - شماره سال ۱۳۹۸                   ‫جلد (9): 65 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dastani M, Roshan R, Janbozorgi M, Shaeiri M R, Aghaei E. Spirituality and religion approaches on depression symptoms A Meta-analysis. MEJDS 2019; 9 :65-65
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-907-fa.html
داستانی محبوبه، روشن رسول، جانبزرگی مسعود، شعیری محمدرضا، آقایی الهام. تعیین اثربخشی رویکردهای مبتنی بر معنویت و مذهب بر میزان نشانه‌های افسردگی یک مطالعۀ متاآنالیز. مجله مطالعات ناتوانی. 1398; 9 () :65-65

URL: http://jdisabilstud.org/article-1-907-fa.html


1- دانشگاه شهاب دانش
2- دانشگاه شاهد
3- پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
چکیده:   (2067 مشاهده)
زمینه و هدف: افسردگی از بیماری‌های روانی بسیار شایع است. به‌منظور درمان و جلوگیری از عود مکرر این بیماری لازم است اطلاعاتی دربارۀ روش‌های درمان و میزان تأثیری که این درمان‌ها دارند، کسب کرد. دراین‌باره، فراتحلیل با یکپارچه‌کردن نتایج حاصل از انجام‌دادن تحقیقات مختلف، میزان آثار روش‌های درمان را مشخص می‌کند. پژوهش حاضر نیز بر آن بود تا با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، میزان اثرگذاری رویکردهای مبتنی بر معنویت و مذهب را بر کاهش نشانه‌های افسردگی بررسی کند. 
روش‌بررسی: کلیدواژه‌های جست‌وجو‌شده شامل درمان، روان‌درمانی، مداخله، روان‌درمانگری، آموزش، مشاوره، معنویت، معنوی، مذهبی، افسرده و افسردگی بود. ملاک‌های ورود برای فراتحلیل عبارت بودند از: ۱.پژوهش‌ها به‌صورت آزمایشی و شبه‌آزمایشی باشد؛ ۲. حداقل یک گروه آزمایشی وجود داشته باشد؛ ۳.ابزارهای اندازه‌گیری از پایایی و روایی کافی برخوردار باشد؛ ۴. موضوع پژوهش رویکردهای مبتنی بر مذهب و معنویت در افسردگی باشد؛ ۵. بررسی در قالب پژوهش گروهی صورت گرفته باشد (موردی نباشد)؛ ۶.مداخلات حضوری باشد (اینترنتی، تلفنی یا... نباشد). بدین منظور، سیزده پژوهش که از لحاظ روش‌شناختی موردقبول بود، انتخاب شد و فراتحلیل بر روی آن‌ها انجام گرفت. ابزار پژوهش عبارت بود از: چک لیست تحلیل محتوا و نرم‌افزار CAM2. 
یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد اندازۀ اثر رویکردهای مبتنی بر مذهب و معنویت بر کاهش نشانه‌های افسردگی ۰٫۸۵ بود (۰٫۰۰۱>p) این اندازۀ اثر مطابق جدول کوهن در حد بالا ارزیابی شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به بافت فرهنگی و اجتماعی ایران، اندازۀ کارایی درمان‌های مبتنی بر معنویت و مذهب، در کاهش نشانه‌های افسردگی مشخص شد. بنابراین بهتر است درمانگران در درمان‌های خود بافت فرهنگی و مذهبی جامعه را نیز در نظر بگیرند.
متن کامل [PDF 807 kb]   (649 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله فراتحلیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb