1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه اصفهان
چکیده: (3611 مشاهده)
هدف: دانشآموزان ناشنوا یکی از گروههای کودکان با نیازهای ویژه هستند و ناشنوایی بهنحو گستردهای بهعنوان یکی از ناتوانیهای بسیار شایع به رسمیت شناخته شده است. به نظر میرسد دانشآموزان ناشنوا درمقایسه با دانشآموزان شنوا درزمینهٔ حافظهٔ فعال و کفایت اجتماعی با مشکلات عمدهای مواجه باشند؛ بنابراین، پژوهش حاضر بهمنظور مقایسهٔ حافظهٔ فعال و کفایت اجتماعی در دانشآموزان شنوا و ناشنوا صورت گرفت.
روشبررسی: پژوهش حاضر، مطالعهای علّیمقایسهای بود. جامعهٔ آماری این پژوهش را دانشآموزان شنوا و ناشنوای دختر ۱۰ تا ۱۳سالهٔ شهر گرگان در سال ۱۳۹۷-۱۳۹۶ تشکیل دادند. دانشآموزان شنوا و ناشنوا به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند؛ بهنحوی که اعضای هر گروه ۴۰ نفر بود. ابزارهای این پژوهش آزمون حافظهٔ فعال دانیمن و کارپنتر و پرسشنامهٔ کفایت اجتماعی فلنر، لیس و فیلیپس بود. اطلاعات جمعآوریشده از طریق آزمونهای آماری کلموگروف اسمیرنوف، ام.باکس، لوین، t مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری در سطح معناداری ۰٫۰۵ و با استفاده از نسخهٔ ۲۳ نرمافزار SPSS تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین و انحرافمعیار نمرات حافظهٔ فعال دانشآموزان ناشنوا (۳٫۲۷±۶۲٫۴۶) بهطور معناداری کمتر از دانشآموزان شنوا (۳٫۱۱±۷۳٫۸۵) بود (۰٫۰۵<p). همچنین میانگین و انحرافمعیار نمرات مهارتهای شناختی (۱٫۶۳±۱۵٫۷۶)، مهارتهای رفتاری (۵٫۲۸±۱۵۱٫۲۸)، کفایت هیجانی (۱٫۴۷±۱۴٫۹۳) و آمایهٔ انگیزشی (۲٫۳۸±۳۱٫۱۹) دانشآموزان ناشنوا بهطور معناداری کمتر از مهارتهای شناختی (۱٫۸۷±۱۰٫۳۱)، مهارتهای رفتاری (۵٫۷۴±۱۲۶٫۰۹)، کفایت هیجانی (۱٫۴۰±۹٫۷۸) و آمایهٔ انگیزشی (۲٫۱۲± ۲۵٫۳۴) دانشآموزان شنوا بود (۰٫۰۵<p).
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش، حافظهٔ فعال و کفایت اجتماعی در دانشآموزان ناشنوا از دانشآموزان شنوا کمتر بود؛ بنابراین در این حوزه به برنامهٔ توانبخشی ویژهای نیاز است تا حافظهٔ فعال و کفایت اجتماعی دانشآموزان ناشنوا افزایش یابد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
توانبخشی