جلد 8 - شماره سال ۱۳۹۷                   ‫جلد (8): 99 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Samani S, Mehri Nejad S A. Prediction of Job Satisfaction and Burnout among Criminal Judge Based on Psychological Capital. MEJDS 2018; 8 :99-99
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-1027-fa.html
سامانی صدیقه، مهری نژاد سید ابوالقاسم. پیش‌بینی وضعیت رضایت شغلی و فرسودگی شغلی قضات جنایی براساس سرمایهٔ روان‌شناختی. مجله مطالعات ناتوانی. 1397; 8 () :99-99

URL: http://jdisabilstud.org/article-1-1027-fa.html


1- واحد علوم تحقیقات سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی
2- دانشگاه الزهرا
چکیده:   (2683 مشاهده)
هدف: سرمایهٔ روان‌شناختی از مفاهیم روان‌شناختی مثبت‌نگر بوده که توجه زیادی به‌ آن شده است و موجب انعطاف‌پذیری می‌شود. زمانی‌که افراد در مشاغل سخت مشغول به‌کار هستند، اهمیت سرمایهٔ روان‌شناختی افزایش می‌یابد. هدف این پژوهش پیش‌بینی وضعیت رضایت و فرسودگی شغلی قضات جنایی کشور براساس سرمایهٔ روان‌شناختی بود.
روش‌بررسی: پژوهش حاضر به‌روش زمینه‌یابی و همبستگی بود. نمونه‌های این پژوهش را ۲۱۰ قاضی تشکیل دادند که به‌صورت دردسترس از تمام استان‌های کشور، انتخاب شدند. پرسشنامه‌های ۲۳ قاضی جنایی به‌دلیل ناقص‌بودن حذف و ۱۸۷ پرسشنامه به‌عنوان نمونهٔ پژوهش تجزیه‌وتحلیل شد. از پرسشنامه‌های لوتانز (۲۰۰۷) برای سنجش سرمایهٔ روان‌شناختی و اسپکتور (۱۹۸۵) جهت ارزیابی رضایت شغلی و مسلچ (۱۹۸۱) برای سنجش فرسودگی شغلی استفاده گردید. همچنین شاخص‌های آمار توصیفی و روش‌های آمار تحلیلی همچون آزمون کولموگروف‌اسمیرنوف و ضریب همبستگی رتبه‌ای اسپیرمن و رگرسیون خطی چندگانه به‌کار رفت. برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخهٔ ۲۲ استفاده شد. سطح معناداری (α) برای تمامی آزمون‌ها برابر با ۰٫۰۵ بود.
یافته‌ها: نتایج حاصل از تحلیل همبستگی با استفاده از ضرایب همبستگی رتبه‌ای اسپیرمن نشان داد تمام ابعاد سرمایهٔ روان‌شناختی خودکارآمدی (۰٫۳۳۶=r و ۰٫۰۰۱>p)، امیدواری (۰٫۳۵۸=r و ۰٫۰۰۱>p)، تاب‌آوری (۰٫۳۰۷=r و ۰٫۰۰۱>p) و خوش‌بینی (۰٫۱۷۸=r و ۰٫۰۱۵=p) دارای همبستگی مستقیم با رضایت شغلی قضات بودند. در این میان بُعد امیدواری بیشترین و بُعد خوش‌بینی کمترین همبستگی را با رضایت شغلی داشتند. همچنین تمام ابعاد سرمایهٔ روان‌شناختی خودکارآمدی (۰٫۱۸۷-=r و ۰٫۰۱۱=p)، امیدواری (۰٫۳۲۶-=r و ۰٫۰۰۱>p)، تاب‌آوری (۰٫۲۵۲-=r و ۰٫۰۰۱>p) و خوش‌بینی (۰٫۱۹۲-=r و ۰٫۰۰۸=p) دارای همبستگی معکوس معنا‌دار با متغیر فرسودگی شغلی قضات بودند. در بررسی هم‌زمان ابعاد سرمایهٔ روان‌شناختی خودکارآمدی (۰٫۰۰۱>p) و امیدواری (۰٫۰۳۰=p) با رضایت شغلی قضات جنایی، رابطهٔ مستقیم و معنادار وجود داشت و در سایر ابعاد رابطهٔ معناداری مشاهده نشد و از مدل حذف شدند. در ارزیابی هم‌زمان ابعاد سرمایهٔ روان‌شناختی در میان قضات جنایی نیز امیدواری (۰٫۰۰۱>p) دارای توان پیش‌بینی فرسودگی شغلی در قضات جنایی بود و سایر ابعاد رابطهٔ معناداری نشان ندادند و از مدل حذف شدند.
نتیجه‌گیری: توجه و ارتقای ابعاد سرمایهٔ روان‌شناختی در میان قضات جنایی راهکاری مؤثر در کاهش فرسودگی و افزایش رضایت شغلی امر قضاوت بوده و افزایش امیدواری و تاب‌آوری در آن‌ها درمقایسه با دیگر ابعاد مؤثرتر است؛ بنابراین در گزینش قضات بهتر است از آزمون‌های سرمایهٔ روان‌شناختی استفاده شود و پذیرش براساس نمرات دریافتی باشد.
متن کامل [PDF 658 kb]   (1208 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb