موسی اکبری ثمره، شاهورانی احمد، رستمی محسن، بهزادی محمدحسن. مقایسۀ عملکردهای کلیشناختی دانشآموزان مبتلا به اختلال ریاضی و عادی دورۀ اول ابتدایی. مجله مطالعات ناتوانی. 1398; 9
() :88-88
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-1049-fa.html
1- واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (2303 مشاهده)
زمینه و هدف: دانشآموزان مبتلا به اختلال ریاضی علاوه بر مشکلات تحصیلی، در عملکردهای شناختی نیز مشکل دارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسۀ عملکردهای کلیشناختی (حافظۀ فعال شنیداری، دیداریفضایی و بلندمدت) دانشآموزان مبتلا به اختلال ریاضی و عادی دورۀ اول ابتدایی انجام شد.
روشبررسی: روش تحقیق در این پژوهش، از نوع علّیمقایسهای بود. جامعۀ آماری، تمام دانشآموزان دورۀ اول ابتدایی مدارس دولتی ناحیۀ دو شهر کرمان بودند. از بین دانشآموزانی که عملکردی طبیعی و متناسب با سنشان در خردهآزمونهای هوش وکسلر کودکان داشتند، ۴۰ نفر با روش نمونهگیری در دسترس و از میان دانشآموزانی که نمرههای ۵۰درصد به بالا در آزمون ریاضی کسب کرده بودند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از: آزمون هوش وکسلر کودکان و آزمونهای حافظۀ فعال شنیداری، حافظۀ فعال دیداریفضایی و حافظۀ بلندمدت. دادهها با استفاده از میانگین، انحرافمعیار، تحلیل واریانس و آزمون t مستقل به کمک نرمافزار SSPS نسخۀ ۲۳ و در سطح ۰٫۰۵>p تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد بین عملکردهای کلیشناختی دانشآموزان مبتلا به اختلال ریاضی و دانشآموزان عادی دورۀ اول ابتدایی، تفاوت معناداری (۰٫۰۰۱>p) وجود داشت. عملکردهای کلیشناختی در دانشآموزان عادی بیشتر از دانشآموزان مبتلا به اختلال ریاضی دورۀ اول ابتدایی بود.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این پژوهش، در دانشآموزان مبتلا به اختلال ریاضی باید به عملکردهای شناختیکلی نظیر حافظۀ فعال شنیداری، حافظۀ دیداریفضایی و حافظۀ بلندمدت توجه ویژهای داشت.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی