خسروشاهی حسین، میرزائیان بهرام، حسن زاده رمضان. تأثیر درمان فراشناختی بر شاخصهای سلامت عمومی و خودکارآمدی و ادراک بیماری در بیماران کرونر قلبی. مجله مطالعات ناتوانی. 1398; 9
() :62-62
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-1075-fa.html
1- واﺣﺪ گرگان، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼمی
2- واﺣﺪ ساری، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼمی
چکیده: (2302 مشاهده)
زمینه و هدف: پژوهشها نشان دادهاند بیماران قلبیعروقی دارای مشکلهایی در سلامت عمومی و خودکارآمدی و ادراک بیماری هستند. جهت افزایش این شاخصها درمانهای روانشناختی متعددی بهکار رفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر درمان فراشناختی بر شاخصهای سلامت عمومی و خودکارآمدی و ادراک بیماری در بیماران کرونر قلبی صورت گرفت.
روشبررسی: طرح پژوهش نیمهآزمایشی از نوع پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری را تمامی مردان مبتلا به بیماری قلبی (CHD) در شهر قائمشهر تشکیل دادند که به کلینیک قلب بیمارستان ولیعصر قائمشهر در سال ۹۷-۱۳۹۶ مراجعه کردند. از این تعداد ۳۰ نفر بهروش نمونهگیری هدفمند انتخاب شده و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه ۱۵ نفر) قرار گرفتند. سپس به پرسشنامههای سلامت عمومی (گلدنبرگ و همکاران، ۱۹۹۷) و خودکارآمدی (شرر و همکاران، ۱۹۸۲) و ادراک بیماری (برودبنت، پتریه، وینمن و مین، ۲۰۰۶) پاسخ دادند. برنامهٔ مداخله فراشناختی بهمدت هشت جلسهٔ ۹۰دقیقهای بر گروه آزمایش انجام پذیرفت. دادههای بهدستآمده با استفاده از نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۱ و بهشیوهٔ تحلیل کواریانس تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد میانگین نمرات پیشآزمون در گروه آزمایش در نمرهٔ کل سلامت عمومی و خودکارآمدی و ادراک بیماری بهترتیب ۶۳٫۶۷ و ۵۴٫۸۰ و ۵۴٫۲ و در پسآزمون بهترتیب ۴۶٫۴۵ و ۶۶٫۱۳ و ۵۸٫۴۶ است. نتایج آنالیز کواریانس مشخص کرد درمان فراشناخت بهطور معناداری موجب کاهش مشکلهای سلامت عمومی و افزایش خودکارآمدی و ادراک بیماری بیماران میشود (۰٫۰۵>p).
نتیجهگیری: باتوجه به یافتهها، درمان فراشناختی میتواند درمان مناسبی جهت افزایش سلامت عمومی و خودکارآمدی و همچنین تعدیل ادراک بیماری در بیماران مبتلا به کرونر قلبی باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی