هدف: اشتغال نقش مهم و تأثیرگذاری بر جنبههای روانی، فردی، اجتماعی و اقتصادی زندگی انسان میگذارد. یکی از عوامل اثرگذار در دستیابی به اشتغال، سلامت جسمی ازجمله داشتن حس شنوایی سالم است. هنگامی که این حس آسیب دیده باشد، باعث اختلال شنوایی یا کمشنوایی میشود که میتواند منجر به ناشنوایی در فرد گردد. ناشنوایی بار اقتصادی و اجتماعی سنگینی بر خانواده و جامعه دارد. اغلب باعث ایجاد مشکلات در یافتن و حفظ شغل، در افراد دارای این مشکل، میشود. باتوجه به اهمیت این مسئله، هدف از مطالعهٔ حاضر تعیین عوامل اجتماعیفرهنگی مؤثر بر اشتغال ناشنوایان بود.
روشبررسی: پژوهش حاضر پیمایشی بوده و جامعهٔ آماری نیز ناشنوایان شهر یزد بودند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران مشخص شد و تعداد ۳۰۹ نفر تعیین گردید. روش نمونهگیری استفادهشده تصادفی ساده و ابزار پژوهش جهت جمعآوری دادهها، پرسشنامه بود. دادههای بهدستآمده با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه (در نرمافزارSPSS) و مدل معادلات ساختاری (در نرم افزم Amos) با سطح معناداری ۰٫۰۵ (۹۵ درصد اطمینان) در دو بخش مجزا تجزیهوتحلیل گردیدند.
یافتهها: براساس نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندگانه و با توجه به مقدار احتمال، برآورد اثرات ضمانتهای اجرایی کار (۰۲۰/۰=p) و تعهدات کار (۰٫۰۰۱>p) و مهارت کاری (۰٫۰۰۱>p) و احساسمسئولیت کاری (۰٫۰۰۱>p)، میتوان گفت که این چهار متغیر بهصورت معناداری اشتغال ناشنوایان را پیشبینی میکنند. نتایج معادلات ساختاری نیز نشان داد که متغیرهای هویتکاری (۰٫۲۰) و احساسمسئولیتکاری (۰٫۳۸)، بیشترین مقدار واریانس اشتغال ناشنوایان را تبیین میکنند.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای بهدستآمده از پژوهش حاضر، میتوان گفت که عوامل اجتماعی فرهنگی میتوانند بر روی اشتغال ناشنوایان تأثیر گذاشته و اشتغال ناشنوایان را جهت دهند.