1- دانشگاه شهید باهنر کرمان؛ دانشگاه آزاد کرمان واحد انار
2- دانشگاه آزاد اسلامی کرمان، واحد سیرجان
3- دانشگاه آزاد علوم تحقیقات زنجان واحد ابهر؛ دانشگاه آزاد کرمان واحد سیرجان
چکیده: (3732 مشاهده)
هدف: کلاژدرمانی نوعی هنردرمانی است که با چسباندن اشیای مختلف در کنار هم، روشی جهت درمان و پیشگیری اختلالهای روانی محسوب میشود. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی کلاژدرمانی بر ابعاد سلامت روان نوجوانان پسر و دختر بدسرپرست و بیسرپرست بود.
روشبررسی: روش پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون به همراه دو گروه آزمایش و گروه گواه بود. نمونهٔ آماری را ۴۰ نوجوان بدسرپرست و بیسرپرست، تحت پوشش بهزیستی شهر کرمان، تشکیل میدادند. این افراد بهصورت تصادفی ساده در چهار گروه ۱۰ نفری پسر و دختر، به تساوی در دو گروه آزمایش و دو گروه گواه جایگزین شدند. گروههای آزمایش در معرض کلاژدرمانی بستهٔ پژوهشگرساخته قرار گرفتند. همهٔ گروهها پرسشنامهٔ سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ-28) را بهعنوان پیشآزمون و پسآزمون تکمیل کردند. دادهها با استفاده از کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA)، تحلیل واریانس دوراهه و آزمون t و به کمک نرمافزارSPSS نسخهٔ ۱۹ تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که کلاژدرمانی بر افسردگی (۰٫۰۰۱˂p)، اضطراب (۰٫۰۰۱>p)، اختلال در عملکرد اجتماعی (۰٫۰۰۱>p) و علائم جسمانی (۰٫۰۰۱>p) اثر معنادار داشته و اثر مداخله (کلاژدرمانی) بر حسب جنسیت متفاوت است. نتایج مقایسه بر حسب جنسیت نشان داد که در افسردگی (۰٫۰۴۲=p) و علائم جسمانی (۰٫۰۴۲=p) بین پسر و دختر، پس از آموزش تفاوت وجود دارد؛ ولی در اضطراب (۰٫۵۳۹=p) و عملکرد اجتماعی (۰٫۴۳۷=p) تفاوتی دیده نمیشود.
نتیجهگیری: کلاژدرمانی بهعنوان شیوهای از هنردرمانی بر بهبود ابعاد سلامت روان (افسردگی، اضطراب، عملکرد اجتماعی، علائم جسمانی) در نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست، اثربخشی مثبت داشت. کلاژدرمانی قابلیت توانبخشی دارد. این درمان در مواردی تحت تأثیر عامل جنسیت بود. بیشتر تفاوتها در افسردگی و علائم جسمانی پسران نهفته است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
توانبخشی