1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
چکیده: (2380 مشاهده)
هدف: امروزه بحران مواد مخدر از بحرانهای عمدهٔ جهانی است و محققان حیطهٔ روانشناسی را بر آن داشته تا به علل و درمان افراد وابسته به مواد مخدر بپردازند؛ هدف این پژوهش بررسی رابطهٔ سبکهای دلبستگی و طرحوارههای ناسازگار اولیه با مطلوبیت اجتماعی معتادین در حال ترک ساکن شهرستان ملایر بود.
روشبررسی: روش تحقیق همبستگی-پیشبینی بود. جامعهٔ آماری در این پژوهش را تمامی افراد معتاد در حال ترک شهرستان ملایر در سال ۱۳۹۷-۱۳۹۶ تشکیل داده بودند که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونهگیری در دسترس، ۲۱۰ معتاد درحالترک انتخاب شدند. بعد از هماهنگیهای لازم با کلینیکهای ترک اعتیاد شهرستان ملایر، پرسشنامههای پژوهش شامل مطلوبیت اجتماعی کراون و مارلو (۱۹۶۴)، سبکهای دلبستگی هزن و شیور (۱۹۸۷) و طرحوارههای ناسازگار اولیهٔ یانگ (۲۰۰۳) در اختیار بیماران قرار گرفت. در نهایت نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه با تحلیل شد.
یافتهها: یافتههای همبستگی پیرسون نشان داد که بین مطلوبیت اجتماعی با سبک دلبستگی ایمن همبستگی مستقیم و معناداری (۰٫۰۰۱p= و ۰٫۵۴۳r=) با دلبستگی ناایمن اجتنابی (۰٫۰۰۱p= و ۰٫۴۳-r=) و ناایمن دوسوگرا (۰٫۰۰۱p= و ۰٫۳۳۹-r=) همبستگی معکوس و معناداری وجود دارد. همچنین بین ابعاد معیارهای سرسختانه، خویشتنداری و اطاعت با مطلوبیت اجتماعی همبستگی مستقیم و بین بقیهٔ ابعاد طرحوارههای ناسازگار اولیه و مطلوبیت اجتماعی همبستگی معکوسی وجود داشت.
نتیجهگیری: یافتهها نشان داد که سبک دلبستگی دوسوگرا و طرحوارههای محرومیت هیجانی، رهاشدگی، نقص، وابستگی، گرفتاری و بازداری هیجانی به پیشبینی معکوس و معنی دار مطلوبیت اجتماعی و سبک دلبستگی ایمن و طرحوارههای انزوای اجتماعی، ایثار، معیارهای سرسختانه و خویشتن داری به طور مثبت توانستند به پیشبینی مطلوبیت اجتماعی بپردازند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
توانبخشی