1- دانشگاه آزاد اسلامی اندیمشک
چکیده: (1620 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: شغل معلمان جزء مشاغل چالش برانگیز و پر استرس است و به همین دلیل معلمان با اختلالات شایع روانشناختی، افسردگی و اضطراب روبرو می شوند. معلمان حالات و رفتار خود را به صورت ناخودآگاه به دانش آموزان منتقل می کنند، همین موضوع، عامل مهمی در بهزیستی روانی معلمان به شمار می آید. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر افسردگی و اضطراب معلمان شهرستان دزفول انجام گرفت.
روش بررسی: پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه گواه بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از معلمان مقطع ابتدایی در شهرستان دزفول در سال 1397 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش طی ۸ جلسهی 120 دقیقهای تحت درمان مبتنی بر شفقت قرار گرفتند. پس از اتمام جلسات، پسآزمون اجرا شد. ابزارهای استفادهشده در این پژوهش، پرسشنامه افسردگی بک (1961) برای سنجش سطح افسردگی و پرسشنامه اضطراب آرون بک و همکاران (1990) برای سنجش میزان اضطراب بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، آنالیز کوواریانس تک متغیره و چند متغیره به کار گرفته شد.
یافته ها: نتایج تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت بر نمرات افسردگی و اضطراب معلمان تاثیر معناداری داشته است(0/001P<).
نتیجه گیری: بنابر نتایج این پژوهش، به درمانگران درحیطه ی کار با معلمان دارای افسردگی و اضطراب توصیه می شود از درمان مبتنی بر شفقت، جهت کاهش افسردگی و اضطراب آنان استفاده کنند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1397/10/4 | پذیرش: 1397/11/28