Tahmasbzadeh M, Mirzaian B, Hasanzadeh R. Comparison of the Efficacy of Cognitive-behavioral Group Therapy and Reality Therapy on Reducing the Symptoms of Social Anxiety in Mothers of Students with Special Learning Disorder. MEJDS 2019; 9 :22-22
URL:
http://jdisabilstud.org/article-1-1311-fa.html
طهماسب زاده محمود، میرزاییان بهرام، حسن زاده رمضان. مقایسهٔ اثربخشی دو درمان گروهی شناختیرفتاری و واقعیتدرمانی بر کاهش نشانهٔ اضطراب اجتماعی در مادران دانشآموزان با اختلالات ویژهٔ یادگیری. مجله مطالعات ناتوانی. 1398; 9
() :22-22
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-1311-fa.html
1- واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (2789 مشاهده)
زمینه و هدف: از انواع اختلالهای اضطرابی، میتوان به اختلال اضطراب اجتماعی اشاره کرد که دربرگیرندهٔ ترس از موقعیتهای اجتماعی و مشتمل بر وضعیتهایی است که در آنها نوعی موشکافی یا ارتباط با غریبهها وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تفاوت بین اثربخشی گروهدرمانی شناختیرفتاری و واقعیتدرمانی بر کاهش اضطراب اجتماعی در مادران دانشآموزان با اختلال ویژهٔ یادگیری انجام شد.
روشبررسی: این پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون و گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری را مادران دانشآموزان مبتلا به اختلال یادگیری مراجعهکننده به مراکز درمان اختلالهای یادگیری شهر بابل، در سال تحصیلی ۹۷- ۱۳۹۶ تشکیل دادند که از این تعداد ۴۵ نفر بهصورت نمونهگیری دردسترس انتخاب شده و بهطور تصادفی و حجم مساوی در سه گروه شامل دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. تعداد نمونهها در فرایند مطالعه، در اثر افت به ۴۰ نفر کاهش یافت. ابزار پژوهش شامل پرسشنامهٔ اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، ۲۰۰۰) بود. همچنین از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تکمتغیری برای آزمون فرضیهها و از آزمون تعقیبی شفه برای بررسی و مقایسهٔ دوبهدو گروهها استفاده شد.
یافتهها: نتایج پژوهش حاکیاز آن بود که درمان گروهی شناختیرفتاری و واقعیتدرمانی بر کاهش اضطراب اجتماعی تأثیر معناداری دارد (۰٫۰۱۱=p)؛ اما بین اثربخشی این دو روش تفاوت معناداری وجود نداشت.
نتیجهگیری: باتوجه به یافتههای پژوهش میتوان از درمانهای شناختیرفتاری و واقعیتدرمانی برای کاهش نشانههای اضطراب اجتماعی، در مادران دانشآموزان با اختلال ویژهٔ یادگیری استفاده کرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی