1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار
چکیده: (3990 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال یادگیری معضلی است که بنیان خانواده را تحت تأثیر قرار داده و عملکرد روانشناختی مادران را دچار اختلال میکند. دو مؤلفه روانشناختی مورد توجه در این فرایند، تابآوری و شادکامی مادران است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش ذهنآگاهی بر تابآوری و شادکامی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال یادگیری انجام شد.
روش بررسی: از روش نیمهآزمایشی و طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه استفاده شد. از بین تمامی مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال یادگیری شهرستان تهران در سال ۱۳۹۷، سی نفر بهصورت دردسترس انتخاب شدند و بهصورت تصادفی در دوگروه آزمایشی و گواه جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس تابآوری کانر و دیویدسون (۲۰۰۳) و پرسشنامه شادکامی آرگایل و همکاران (۱۹۸۹) بود. روش اجرا بدین ترتیب بود که بعد از پیشآزمون، آموزش ذهنآگاهی برای گروه آزمایش اجرا گردید در نهایت از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. یافتههای پژوهشبا استفاده از نرمافزار SPSSنسخه ۲۰ و آنالیز کواریانس تحلیل شدند.
یافتهها: یافتهها نشان داد میانگین تابآوری گروه آزمایش از ۷٫۵۲±۴۵٫۱۴ به ۹٫۹۶±۶۱٫۴۱ و میانگین شادکامی از ۷٫۵۲±۳۵٫۷۸ به ۹٫۳۴±۵۲٫۷۴ افزایش پیدا کرد. تحلیل کواریانس نشان داد که پس از حذف اثر پیشآزمون، میانگین نمرات پسآزمون دو گروه اختلاف آماری معناداری داشتند (۰٫۰۰۱>p).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان میدهد که آموزش ذهنآگاهی برای مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال یادگیری قابلیت کاربرد داشته و بر افزایش تابآوری و شادکامی مادران اثربخش است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی