1- دانشگاه اصفهان
2- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده: (1037 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلالات روانشناختی همراه با اعتیاد مانعی برای ترک و عاملی برای عود مجدد محسوب می شود بنابراین باید در طرح درمان، این اختلالات را نیز در نظر گرفت. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی ناشی از وابستگی به مواد در مردان وابسته به مواد انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه شامل مردان مبتلا به افسردگی ناشی از مواد در سال 95 در شهر اصفهان بود. از مراجعه کنندگان به کلینیک پارسیان اصفهان که به صورت در دسترس انتخاب شد، 30 نفر به صورت هدفمند مبتنی بر ملاکهای ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگماری شدند. پرسشنامه افسردگی بک II (بک و همکاران، 1996) به عنوان پیش آزمون استفاده شد. سپس گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای مورد مداخله قرار گرفت و پس از اتمام جلسات، پس آزمون از هر دو گروه گرفته شد. تحلیل داده ها باSPSS-21 در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با محاسبه میانگین و انحراف معیار و تحلیل کوواریانس(01/0α=) انجام گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش افسردگی گروه آزمایش در ابعاد شناختی(001/0P-value=)، عاطفی(001/0P-value=)، و جسمانی (001/0P-value=) اثربخش بود.
نتیجه گیری: با توجه به یافته های این پژوهش، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به کاهش علائم افسردگی ناشی از مواد در زمینه شناختی، عاطفی و جسمانی شد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1398/2/16 | پذیرش: 1398/4/5