1- دانشگاه آزاد واحد یزد
2- بهزیستی
چکیده: (982 مشاهده)
چکیده
هدف: مشارکت زنان در نیروی کار جهانی رو به افزایش است. زنان بیش از پیش به صورت فعّال به نقشهای حرفهای روی میآورند. تداخل نقش شغلی وزندگی زناشویی برای زنان چالشهای نقش مضاعفی را به دنبال خواهد داشت. در بررسی اشتغال روزافزون زنان توجّه ما بیشتر به زیانهایی است که دامنگیر کودکان میشود ولی به پیامدهای این وضعیت بر روابط زناشویی کمترتوجّه میکنیم. هدف از پژوهش حاضرکشف و کاوش تجربههای زیسته زنان شاغل در بهزیستی برای شناخت عمیق تجربه آنان اززندگی زناشویی است.
روش بررسی: روششناسی پژوهش حاضر روش کیفی با رویکرد نظریه زمینهای بودکه پژوهشگران برپایه نمونهگیری نظری 14 نفر از زنان متأهل شاغل در بهزیستی استان یزد را انتخاب کرده با آنها مصاحبههای عمیق و نیمه ساختاریافته انجام دادند. فرآیند نمونهگیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داشت دراین مسیر، جمعآوری دادهها و تحلیل آنها همزمان پیش رفت. در این پژوهش از کدگذاری باز،محوری برای تحلیل دادهها استفاده شد. پژوهشگران در آغاز به طور دقیق چندبار متن مصاحبهها را به طور کامل میخواندند. این کار موجب میشد که پژوهشگران نمایی کلّی از متن کامل و منطق کلّی مصاحبهها داشته باشند.سپس فرآیند کدگذاری انجام شد
یافتهها:با بررسی دقیقِ متنِ مصاحبهها گزارههای اصلی، مفاهیم، مقولههای اصلی و درنهایت مقولهمرکزی رادر فرآیندی طولانی، دقیق، جزئی و مفهومی ارائه شد. درنتیجه این پژوهش شامل45مفهوم،16مقولهاصلی و یک مقوله مرکزی به نام رنج مضاعف زناشویی شد.
نتیجهگیری:تبیین نتایج نشان داد که اگرچه بعضی از زنان شاغل توانستهاند از راهبردهای مثبت بهره ببرندکه پیامدهای مثبتی همچون پاسخگویی عاطفی و تعامل مثبت را به همراه داشته ولی در کل نتایج نشاندهنده رنج مضاعف زناشویی در جامعه هدف بوده است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مشاوره دریافت: 1398/3/28 | پذیرش: 1398/5/15