1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خمین
چکیده: (3077 مشاهده)
زمینه و هدف: فرزندپروری نامناسب منجر به واکنشهای هیجانی نامطلوب و تعامل نامناسب با کودک میشود. مادران کودکان با اختلال رفتاری در تنظیم هیجان خویش و تعامل با فرزندشان با چالشهای زیادی مواجه میشوند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش برنامه فرزندپروری بر اساس مدل بارکلی بر تنظیم شناختی هیجان مادران کودکان با اختلال رفتاری انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش، یک مطالعه شبهآزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را مادران کودکان با اختلال رفتاری در سال تحصیلی 1398-1397 تشکیل دادند. آزمودنیها به روش نمونهگیری در دسترس از کلینیک مشاوره ارمغان شهرستان ورامین انتخاب شدند به نحوی که اعضای هر گروه 15 نفر بود. گروه آزمایش، در 10 جلسه آموزش برنامه فرزندپروری بر اساس مدل بارکلی (هفتهای 2 جلسه؛ هر جلسه 80 دقیقه) شرکت کردند در حالی که گروه کنترل در این جلسات شرکت نکرد. ابزار این پژوهش، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج بود. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری در سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش برنامه فرزندپروری بر اساس مدل بارکلی بر تنظیم هیجان مادران کودکان با اختلال رفتاری در مرحله پسآزمون اثر معناداری داشته است (001/0p<). در واقع، آموزش برنامه فرزندپروری بر اساس مدل بارکلی سبب بهبود تنظیم هیجان در مادران کودکان با اختلال رفتاری شد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش، برنامهریزی برای آموزش برنامه فرزندپروری بر اساس مدل بارکلی نقش مهمی در تنظیم شناختی هیجان مادران کودکان با اختلال رفتاری دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی