1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه ایران
چکیده: (911 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: آموزش مجازی یکی از روشهای نوین در حیطه توانبخشی شنیداری است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش از راه دور برنامه توانبخشی شنیداری خانواده محور نوایش بر رشد مهارتهای اجتماعی و زبانی کودکان ناشنوای کاشت حلزون شده انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح آن بهصورت پیش آزمون -پس آزمون با گروه گواه و مرحلهی پیگیری بود. با روش نمونه گیری هدفمند، 40 نفر از کودکان ناشنوا کاشت حلزون شده از مرکز کاشت حلزون شنوایی ایران، شهر تهران در سال 97 انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. مادران آزمودنیهای گروه آزمایش، برنامه توانبخشی شنیداری از طریق سامانه، کانالهای پیام رسان و آپارات طی 80 جلسه غیر حضوری و حضوری دریافت کردند. برای بررسی مهارتهای اجتماعی و زبانی از پرسشنامه سنین و مراحل(3-ASQ)(بریکر،1970) و شاخص وضوح گفتار(SIR)(آلن، نیکولوپلوس و داناگیو،1993) استفاده شد.اطلاعات جمعآوری شده در قبل، بعد و یکماه پس از پایان جلسات توانبخشی از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر در سطح معناداری 05/0 استفاده از نسخه SPSS 23 مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج تفاوت معناداری را در مهارتهای اجتماعی و زبانی در گروه آزمایش نشان داد، در حالی که چنین تفاوتی در گروه گواه دیده نشد (001/0>p). در مرحله پیگیری نیز اثربخشی برنامه بر متغیرهای وابسته پژوهش پایدار بود.
نتیجه گیری: بر اساس یافتههای این پژوهش، برنامه توانبخشی شنیداری خانواده محور نوایش مبتنی بر آموزش از راه دور، عملکرد اجتماعی و زبانی کودکان ناشنوا کاشت حلزون شده بهبود بخشید.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1398/5/10 | پذیرش: 1398/6/15