جلد 11 - شماره سال ۱۴۰۰                   ‫جلد (11): 78 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saadat Momeni N, Aghayoosefi A, Rostamian A, Khajehvand A. Effects of Cognitive Therapy on Immunology and Psychological Wellbeing in Patients with Rheumatoid Arthritis. MEJDS 2021; 11 :78-78
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-1757-fa.html
سعادت مومنی نفیسه، آقا یوسفی علیرضا، رستمیان عبدالرحمان، خواجه‌وند افسانه. اثربخشی شناخت‌درمانگری در شاخص‌های ایمنی‌شناختی و بهزیستی روانی بیماران مبتلا به آرتریت‌روماتوئید در بیمارستان امام‌خمینی تهران. مجله مطالعات ناتوانی. 1400; 11 () :78-78

URL: http://jdisabilstud.org/article-1-1757-fa.html


1- ﮔﺮوه روان‌شناسی، واﺣﺪ گرگان، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼمی
2- گروه روان‌شناسی، دانشکدهٔ علوم انسانی، دانشگاه پیام نور تهران
3- گروه روماتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (1481 مشاهده)

زمینه و هدف: آرتریت‌روماتوئید یکی از بیماری‌های شایع دستگاه ایمنی بدن بوده که میزان ابتلا به آن رو به افزایش است. پژوهش‌های سال‌های اخیر بیانگر آن است که تنیدگی و تنش‌های روانی‌اجتماعی با سازوکارهای فیزیولوژیک همچون سایکونوروایمونولوژی می‌تواند موجب بروز آرتریت‌روماتوئید شود. باتوجه به نقش مسائل روانی در این بیماری، پژوهش حاضر در پی بررسی اثربخشی شناخت‌درمانگری در شاخص‌های ایمنی‌شناختی و بهزیستی روانی بیماران مبتلا به آن بود.
روش‌بررسی: پژوهش حاضر از نوع نیمه‌آزمایشی بود که با انتخاب گروه‌های گواه و اندازه‌گیری در پیش‌آزمون و پس‌آزمون انجام شد. جامعهٔ آماری را بیماران مبتلا به آرتریت‌روماتوئید مراجعه‌کننده به بیمارستان امام‌خمینی شهر تهران در سال ۱۳۹۷ تشکیل دادند. از بین آن‌ها چهل آزمودنی با روش نمونه‌گیری هدف‌مند انتخاب شدند و در دو گروه بیست‌نفری آزمایش و گواه، به‌صورت کاملاً تصادفی قرار گرفتند. سپس مداخلهٔ شناخت‌درمانی برای گروه آزمایش اجرا شد. ابزار استفاده‌شده در پژوهش حاضر پرسشنامهٔ بهزیستی روانی ریف (۱۹۹۴) و شاخص‌های ایمنی‌شناختی CRP و ESR بود. جهت تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل کوواریانس با سطح معناداری (۰٫۰۵>p) استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج حاکی‌از اثربخشی معنادار شناخت‌درمانگری بر شاخص‌های CRP (۰٫۰۰۱>p) و ESR (۰٫۰۰۱>p) و بهزیستی روانی (۰٫۰۰۴=p) بود.
نتیجه‌گیری: باتوجه به اثربخشی شناخت‌درمانگری در شاخص‌های ایمنی‌شناختی و بهزیستی روانی به‌نظر می‌رسد بتوان از این درمان به‌عنوان مکمل دارودرمانی در کمک به بیماران مبتلا به آرتریت‌روماتوئید استفاده کرد.

متن کامل [PDF 460 kb]   (164 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb