1- دانشگاه آزاد اسلامی
2- دانشگاه پیام نور
چکیده: (736 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از رفتارهای مخرب در دوره نوجوانی رفتارهای پرخطر میباشند. رفتارهای پرخطر عبارتنداز رفتارهایی که هنگامی که فرد به آنها دستمیزند نتایج بسیار زیانباری را برایخود، خانواده و جامعه بهبار میآورد. از اینرو هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای حل مسئله شناختی-اجتماعی بر کنترل عواطف نوجوانان دختر دارای رفتارهای پرخطر بود.
روش بررسی: روش پژوهش نیمهآزمایشی و با طرح پیشآزمون-پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر مقطع متوسطه بابلسر در سال تحصیلی 98-1397بودند. نمونهگیری این پژوهش در دومرحله انجام گرفت. الف: در این مرحله 400 دانشآموز به صورت تصادفی خوشهای تکمرحلهای از میان کلیه دانشآموزان انتخاب شدند و پرسشنامه رفتارهای پرخطر نوجوانان ایرانی بر روی آنها اجرا گردید. ب: افرادی که بالاترین نمره را درپرسشنامه رفتارهای پرخطر نوجوانان ایرانی داشتند انتخاب شدند که شامل85 نفر بودند و در ادامه پرسشنامه کنترل عواطف برروی آنها اجرا شد، از بین آنها 36 نفر که کنترل عواطف پایین داشتند به عنوان نمونه نهایی انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه (هرگروه شامل 18 نفر) قرار گرفتند.
نتایج: نتایج نشانداد که اثربخشی آموزش مهارتهای حل مسئله شناختی-اجتماعی باکاهش خشم (001/0>p)، خلق افسرده (001/0>p) و اضطراب (001/0>p)همراه بود.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که با آموزش مهارتهای حل مسئله شناختی- اجتماعی به نوجوانان میتوان در تعدیل و یا کنترل هیجانات منفی کمک کرد و آنها یاد میگیرند که هنگام مواجه با شرایط استرسزا و ناسازگار با بکارگیری روشهای مثبت و منطقی حل مسئله از بروز رفتارهای پرخطر بکاهند و روشهای منطقیتری را جایگزین کنند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی