زمینه و هدف: میگرن یکی از مهمترین بیماریهای سایکوسوماتیک است که بهعلت اتساع عروق محصورکنندهٔ مغز بروز میکند. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان گروهی مبتنیبر پذیرش و تعهد بر تجربه و ادراک رنج، تنظیم هیجانی، شادکامی و اضطراب وجودی در بیماران مبتلا به میگرن انجام شد.
روشبررسی: پژوهش حاضر از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون و دورهٔ پیگیری یکماهه با گروه گواه بود. تعداد چهل بیمار مبتلا به میگرن در شهرستان گناوه، بهصورت داوطلبانه انتخاب شدند. سپس بهطور تصادفی در گروههای درمان گروهی مبتنیبر پذیرش و تعهد (بیست نفر) و گواه (بیست نفر) قرار گرفتند. دادهها با استفاده از مقیاس تجربه و ادراک رنج (اسچالز و همکاران، ۲۰۱۰)، پرسشنامهٔ تنظیم هیجان (گارنفسکی و همکاران، ۲۰۰۱)، مقیاس شادکامی آکسفورد (آرجیل و لو، ۱۹۹۰) و مقیاس اضطراب وجودی (گود و گود، ۱۹۷۴) جمعآوری شد. از رویکرد پذیرش و تعهد براساس راهنمای درمانی هایز و همکاران (۲۰۱۳) استفاده شد. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری ۰٫۰۵ صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد، برای متغیرهای تجربه و ادراک رنج، تنظیم هیجان، شادکامی و اضطراب وجودی، اثر زمان (۰٫۰۰۱>p)، اثر گروه (۰٫۰۰۱>p) و اثر متقابل زمان*گروه (۰٫۰۰۱>p) معنادار است. در مقایسۀ مراحل پیشآزمون و پسآزمون (۰٫۰۰۱<p) و پیشآزمون و پیگیری (۰٫۰۰۱>p) در چهار متغیر ذکرشده تفاوت معنادار مشاهده شد؛ اما بین مراحل پسآزمون و پیگیری در این متغیرها تفاوت معنادار مشاهده نشد که نشاندهندۀ تداوم تأثیر مداخلات در مرحلۀ پیگیری است.
نتیجهگیری: براساس نتایج، درمان مبتنیبر پذیرش و تعهد در کاهش تجربه و ادراک رنج، افزایش شادکامی، بهبود تنظیم هیجانی و کاهش اضطراب وجودی بیماران مبتلا به میگرن مؤثر است و میتوان از درمان مذکور در راستای بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان این بیماران استفاده کرد.