1- دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (90 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری های قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ و میر ناشی از بیماری های غیر مسری است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و مداخله بر اساس مولفه های انگیزش محافظت بر اضطراب سلامتی و پیروی از درمان افراد تحت جراحی عمل قلب بازبود.
روش بررسی: روش این پژوهش تجربی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون چند گروهی بود و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران تحت جراحی عمل قلب باز مراجعه کننده به بیمارستان ولیعصر قائم شهر بودندکه در سال 1397-1398 به این مراکز مراجعه کردند، 45 نفر از آنان به شیوه نمونه گیری هدفمند در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار داده شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه اضطراب سلامتی (سالکوسیس و واریس، 2002) و پرسشنامه تبعیت از درمان (سید فاطمی و همکاران، 1396) استفاده شد. دادهها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره (در سطح معناداری 05/0) و با بهرهگیری از نرمافزار SPSS.26 تحلیل شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که درمان پذیرش و تعهد و مداخله بر اساس مولفه های انگیزش محافظت به طور معنیداری باعث کاهش اضطراب سلامتی و افزایش پایبندی بیماران قلبی شد (01/0>p). بین گروههای درمانی از لحاظ اثر بخشی بر اضطراب سلامت و پایبندی به درمان تفاوت معناداری وجود داشت، به نحوی که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در پایبندی به درمان و مداخله مبتنی بر نظریه انگیزش و محافظت در کاهش اضطراب سلامت موثر تر بود (01/0>p).
نتیجه گیری: میتوان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در پایبندی به درمان و مداخله مبتنی بر نظریه انگیزش و محافظت در کاهش اضطراب سلامت موثر تر بود. این نتایج حاکی از این است که این دو نوع درمان به طور معنی داری باعث افزایش تبعیت از درمان و کاهش اضطراب سلامت بیماران قلبی می شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1398/12/9 | پذیرش: 1399/1/26