چکیده
زمینه و هدف: عملکرد تحصیلی یا میزان موفقیتی که هر فراگیر میتواند در امر تحصیل کسب کند و مبین میزان یادگیری وی است، از دغدغههای بسیار مهم هر نظام آموزشی بهشمار میرود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهنآگاهی بر انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دارای فرسودگی تحصیلی اجرا شد.
روشبررسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که بهصورت مقطعی و بهروش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون همراه با گروه گواه و پیگیری سهماهه اجرا شد. جامعهٔ هدف را دانشجویان کارشناسیارشد روانشناسی مشغول به تحصیل در سال ۹۸-۱۳۹۷ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران تشکیل دادند. ازمیان آنها سی نفر با استفاده از پرسشنامهٔ فرسودگی تحصیلی (برسو و همکاران، ۱۹۹۷)، دارای فلاتزدگی بیشتر از نمرهٔ ۳۰ و داوطلب همکاری، انتخاب شدند. سپس بهشیوهٔ تصادفی در گروه آزمایش و گروه گواه (هر گروه پانزده نفر) قرار گرفتند. آزمودنیهای دو گروه در پیشآزمون و پسآزمون و پیگیری، پرسشنامهٔ انگیزش پیشرفت (هرمنس، ۱۹۷۰) را تکمیل کردند. پیشرفت تحصیلی آنها نیز اندازهگیری شد. گروه آزمایش هشت جلسه ذهنآگاهی را بهطور گروهی دریافت کرد و برای گروه گواه مداخلهای ارائه نشد. برای تحلیل دادهها آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی و آزمون تی مستقل در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۶ در سطح معناداری ۰٫۰۵ بهکار رفت.
یافتهها: تحلیل واریانس برای عامل درونگروهی (زمان) و عامل بینگروهی متغیرهای انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی معنادار بود (۰٫۰۰۱>p). اثر تعامل گروه و زمان نیز بر متغیرهای مذکور معنادار بود (۰٫۰۰۱>p). همچنین میانگین نمرات متغیرهای انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی در گروه آزمایش در مراحل پسآزمون و پیگیری، بهطور معناداری بیشتر از گروه گواه بود (۰٫۰۵>p).
نتیجهگیری: براساس یافتههای این پژوهش، آموزش رویکرد ذهنآگاهی بهمنظور افزایش انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دارای فرسودگی تحصیلی مؤثر است و میتوان از این رویکرد برای کاهش فرسودگی تحصیلی دانشجویان استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |