1- دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (1769 مشاهده)
زمینه و هدف: اضطراب تحصیلی یکی از عوامل موثر در بروز مشکلات تحصیلی و افت عملکرد تحصیلی دانشآموزان است. اضطراب از جمله هیجانات منفی است که نقش اصلی را در زندگی دانشآموزان بازی میکند و از شایعترین اختلالات در بین نوجوانان است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ذهنآگاهی، سرمایههای روانشناختی و خوددوستداری والدین با اضطرابتحصیلی دانشآموزان دختر بود.
روش بررسی: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود، جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانشآموزان دختر مقطع ابتدایی شهرستان گرگان در سالتحصیلی98-1397 بودند. نمونه پژوهش شامل 201 نفر بودند، که به روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند، ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامههای ذهنآگاهی بائر(2006)، سرمایه روانشناختی لوتانز و همکاران(2007)، خوددوستداری والدین کروکر و همکاران(2003) و اضطرابتحصیلی لینهام(2008) بود. دادههای جمعآوری شده با رگرسیون خطی چندگانه و نرمافزار SPSS-22 و سطح معنیداری 05/0 تحلیل شدند.
یافتهها: ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که از بین مولفههای ذهنآگاهی بین عدمقضاوت(001/0p<؛ 587/0-=r) و توصیف (001/0p<؛ 381/0-=r) با اضطرابتحصیلی رابطه منفی و معنیداری وجود داشت. در میان خرده مقیاسهای سرمایههای روانشناختی همبستگی بین اضطراب تحصیلی با خودکارآمدی(538/0-؛ 1/00p<) و همبستگی بین اضطرابتحصیلی و تابآوری (413/0-؛ 1/00p<) بود. خروجی رگرسیون خطی چندگانه نیز نشانگر آن بود از بین متغیرهای که وارد رگرسیون شدند تنها خودکارآمدی و عدمقضاوت توانستند 21 درصد از واریانس اضطرابتحصیلی را تبیین کنند.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که برخورداری از توانایی ذهنآگاهی و داشتن سرمایههای روانشناختی موجب میشود که افراد بهراحتی تحت تأثیر هیجانات منفی خود از قبیل اضطراب و سایر فشارزاهای روانی قرار نگیرند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی