چکیده: (1220 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: تالاسمی از شایعترین اختلالات تک ژنی میباشد، گرفتاری و عوارض ناشی از آن که تمام سیستمهای بدن را درگیر میکند و در کمتر بیماری دیگری دیده شده و مانند هر بیماری مزمن دیگری سلامت روانی شخص را تحت تأثیر قرار میدهد. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی رواندرمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش پریشانی در دانشآموزان مبتلابه تالاسمی بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از انواع طرح های نیمه آزمایشی به صورت دو گروهی، با پیشآزمون - پسآزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری 209 نفر از افراد مبتلابه تالاسمی شهر زابل که در مرکز بیماران خاص شهر زابل تحت درمان قرار داشتند بودند، نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که با درنظرگرفتن حداقل نمونه در طرح های آزمایشی و به روش داوطلب واجد شرایط انتخاب شدند وبه طور تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. آموزش روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 10 جلسه 90 دقیقهای روی گروه آزمایش اجرا شد و پس از اتمام جلسات پسآزمون و یکماه بعد دوره پیگیری اجرا شد و از پرسشنامه پریشانی روانشناختی کسلر(2003) برای جمعآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با تحلیل آزمون اندازهگیری مکرر و با استفاده از نرم افزار Spss-23در سطح معناداری 05/0 انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داده است که آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش پریشانی در دانشآموزان مبتلابه تالاسمی شد (001/0 P≤). علاوه بر این با توجه به اثر زمان (پیش آزمون، پس آزمون و دورۀ پیگیری) بین سه دورۀ زمانی در تحمل پریشانی تفاوت معناداری وجود داشت(001/0≥P). علاوه بر این اثر متقابل بین زمان اندازهگیری و گروه نیز بر میانگین نمرات تحمل پریشانی دانش آموزان تالاسمی معنادار بود(001/0≥P). اندازۀ اثرنشان داد که 67/0 از تغییرات نمرۀ پریشانی به واسطه آموزش پذیرش و تعهد تبیین شد.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این پژوهش آموزش رواندرمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تحمل پریشانی در دانشآموزان مبتلابه تالاسمی در مرحله پس آزمون و پیگیری مؤثر بوده است .
کلید واژهها: پذیرش و تعهد ، پریشانی و تالاسمی.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی