1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان
2- دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان
چکیده: (621 مشاهده)
زمینه و هدف: سندرم پیش از قاعدگی (PMS) با طیف گستردهای از علائم عاطفی، جسمی، رفتاری و خانوادگی همراه است. ازاینرو هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر افسردگی و کیفیت رابطه زناشویی زنان مبتلا به نشانگان پیش از قاعدگی بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر نیمهآزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعۀ آماری تمامی زنان مبتلا به نشانگان پیش از قاعدگی مراجعهکننده به کلینیک زنان و زایمان بیمارستان رضوی شهر مشهد در شش ماه دوم سال 1397 بودند؛ که از میان آنان ۳۰ نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش در هشت جلسۀ یکساعته پذیرش و تعهد، آموزش دیدند، اما گروه گواه هیچ آموزشی دریافت ننمود. گروهها پرسشنامههای افسردگی بک (1996) و کیفیت رابطه زناشویی راست وهمکاران (1990) را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. دادهها به کمک نرمافزار SPSS نسخه 24 و با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری در سطح معنیداری 05/0 تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که نمرات افسردگی زنان مبتلا به نشانگان پیش از قاعدگی پس از درمان پذیرش و تعهد در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه بهطور معنیداری کاهشیافته بود (001/0>p). همچنین، درمان پذیرش و تعهد موجب افزایش کیفیت رابطه زناشویی زنان مبتلا به نشانگان پیش از قاعدگی شده بود (001/0>p).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج پژوهش مشاوران و درمانگران از درمان پذیرش و تعهد میتوانند به عنوان یک روش درمانی مکمل برای کاهش افسردگی و افزایش کیفیت رابطه زناشویی استفاده کنند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی