1- گروه روانشناسی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی
2- گروه روانشناسی، واحد آیتاله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (607 مشاهده)
زمینه و هدف: نارسایی ویژه در یادگیری گروه ناهمگونی از کودکان را در بر میگیرد که مشکلاتی را در حوزههای گوناگونی دارند. این مشکلات اثرات مادامالعمری را برای فرد ایجاد میکند. هدف از پژوهش حاضر، مدل یابی روابط ساختاری سبک های پردازش حسی با مشکلات یادگیری از طریق میانجی نارسایی توجه والدین در دانش آموزان دبستانی بود.
روش بررسی: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی 2200 والدین دانش آموزان دبستانی پایه سوم پسر مدارس دولتی شهر بابل در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل دادند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 10 برای هر متغیر مشاهده شده (20 متغیر مشاهده شده در مدل)، و با احتساب احتمال وجود پرسشنامه های ناقص 250 نفر به عنوان حجم نمونه به روش خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شد. در مرحله اول به این صورت که ابتدا از بین تمامی 27 مدرسه دولتی شهر بابل 20 مدرسه انتخاب گردید و سپس در مرحله دوم از بین تمامی 40 کلاس 13 کلاس (20 نفره) به تصادف انتخاب شدند. جهت جمعآوری داده ها از پرسشنامه سبک های پردازش حسی کودکان دان (1999)، پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو ویلکات و همکاران (2011)، ﻣﻘﯿﺎس ﻧﺎرﺳﺎیﯽ توجه والدین ﺑﺎرﮐﻠﯽ (2011) استفاده شد. روایی سازه ابزارها به تایید رسید و پایایی آنها با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی محاسبه که از نظر آماری مورد تایید بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS18 و AMOS23 استفاده شد.
یافته ها: سبک های پردازش حسی و نارسایی توجه والدین بر مشکلات یادگیری اثر دارند، به طور کلی مدل پژوهش تایید شد و متغیرهای پژوهش توان پیش بینی 86 درصدی از متغیر مشکلات یادگیری را دارا بودند.
نتیجه گیری: پژوهش حاضر نشانگر اهمیت عوامل شناختی مانند سبک های پردازش حسی و عوامل اجتماعی مانند نارسایی توجه والدین در تبیین مشکلات یادگیری است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی