1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساری
چکیده: (676 مشاهده)
زمینه و هدف: هوش هیجانی و اضطراب از مهمترین شاخصهها در اختلال یادگیری دانشآموران محسوب میشود. این پژوهش با هدف مدلیابی روابط ساختاری بین برنامه درسی پنهان، هوش هیجانی و اضطراب تحصیلی دانشآموزان متوسطه دوم در شهرستان بابل صورت گرفته بود.
روش بررسی: روش انجام پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعهی آماری کلیه دانشآموزان متوسطه دوم در شهرستان بابل شامل 15300 دانشآموز بوده و نمونه آماری بر اساس پارامترهای مدل 300 نفر انتخاب گردید. پرسشنامه برنامه درسی پنهان شامل 27 سؤال بسته- پاسخ در قالب چهار مؤلفه روشهای تدریس معلمان، روشهای ارزشیابی، تعامل معلمان و دانش آموزان و قوانین و مقررات بوده و برای متغیرهای هوش هیجانی و اضطراب تحصیلی به ترتیب از پرسشنامه برادبری و گریوز (2004) و پرسشنامه اضطراب فیلیپس (1978) استفاده شده است. دادههای پژوهش حاضر به کمک نرمافزارهای آماری spss نسخه 22 و لیزرل و با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی، همبستگی پیرسون و مدلیابی معادلات ساختاری تحلیل شدهاند. سطح معنیدار 05/0 برای تحلیلهای آماری در نظر گرفته شد.
یافتهها: شاخصهای برازش تحلیل مسیر، حاکی از برازش کلی مدل پژوهش بود. نتایج نشان داد که ضریب مسیر بین روش تدریس با هوش هیجانی (001/0P<، 90/0 =β) مثبت و معنیدار، ضریب مسیر بین تعامل میان معلمان و دانش آموزان با هوش هیجانی (001/0P<، 67/0 =β) مثبت و معنیدار، ضریب مسیر بین شیوههای ارزشیابی معلمان با هوش هیجانی (001/0P<، 73/0 =β) مثبت و معنیدار، ضریب مسیر بین قوانین و مقررات مدارس با هوش هیجانی (001/0P<، 51/0 =β) مثبت و معنیدار و ضریب مسیر بین هوش هیجانی با اضطراب تحصیلی دانشآموزان (001/0P<، 15/1- =β) منفی و معنیدار بود.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این پژهش، برنامه درسی پنهان بر هوش هیجانی و هوش هیجانی در کاهش اضطراب تحصیلی دانشآموزان اثر داشت.