چکیده
زمینه و هدف: دانشجویان قشر پویاتر هر جامعهای را تشکیل میدهند و سلامت روان از مسائل مهمتر آنان است؛ زیرا زمینهٔ عملکرد بهینهٔ آنها را فراهم میکند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهنآگاهی بر انعطافپذیری روانشناختی و توافقپذیری دانشجویان با هوش هیجانی پایین اجرا شد.
روشبررسی: روش پژوهش، نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون همراه با گروه گواه و پیگیری سهماهه بود. جامعهٔ پژوهش را دانشجویان کارشناسیارشد روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در سال ۹۹-۱۳۹۸ تشکیل دادند که بهطور هدفمند انتخاب شدند و بهشیوهٔ تصادفی در گروه آزمایش و گروه گواه (هر گروه سی نفر) قرار گرفتند. در مراحل پیشآزمون و پسآزمون و پیگیری، آزمودنیهای هر دو گروه، نسخۀ دوم پرسشنامهٔ پذیرش و عمل (بوند و همکاران، ۲۰۱۱) و خردهمقیاس توافقپذیری پرسشنامهٔ پنج عامل بزرگ شخصیت (کاستا و مککری، ۱۹۸۵) را تکمیل کردند. سپس برای گروه آزمایش هشت جلسۀ دوساعته مداخلهٔ ذهنآگاهی بهطور گروهی ارائه شد. برای تحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی و آزمون خیدو در سطح معناداری ۰٫۰۵ در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۲ استفاده شد.
یافتهها: تحلیل واریانس متغیرهای انعطافپذیری روانشناختی و توافقپذیری برای عامل درونگروهی (زمان) و عامل بینگروهی معنادار بود (۰٫۰۰۱>p). در گروه آزمایش، میانگین نمرات متغیرهای انعطافپذیری روانشناختی و توافقپذیری در مراحل پسآزمون و پیگیری بیشتر از مرحلۀ پیشآزمون بود (۰٫۰۰۱>p)؛ همچنین در گروه آزمایش، تفاوت معناداری بین مراحل پسآزمون و پیگیری در میانگین نمرات متغیرهای انعطافپذیری روانشناختی (۰٫۰۳۵=p) و توافقپذیری (۰٫۰۱۱=p) مشاهده شد که نشان داد، اثربخشی درمان ذهنآگاهی در مرحلهٔ پیگیری، برای هر دو متغیر مذکور ماندگار نبود و در پیگیری بهطور معناداری کاهش یافت.
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش نتیجه گرفته میشود، آموزش ذهنآگاهی نقش مؤثری در بهبود انعطافپذیری روانشناختی و توافقپذیری دانشجویان با هوش هیجانی پایین ایفا میکند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |