1- گروه روانشناسی، واحد بین الملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی
2- واحد تهران، دانشگاه پیام نور
3- گروه روانشناسی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی
4- گروه روانشناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (581 مشاهده)
زمینه و هدف:پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (CBT) بر اضطراب، استرس ادراک شده و راهبردهای مقابله با درد بیماران مبتلا به سرطان خون بود.
روش و مواد:پژوهش حاضر از نوع طرحهای کاربردی و شبه آزمایشی از نوعپیشآزمون- پسآزمون همراه با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیمارانمبتلا به سرطان خون بود که بین ماههای فروردین تا خرداد 1398 در بیمارستانسیدالشهداء اصفهانبستریبودند و بیماری آنها محرزگردیده بود. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر از جامعه مذکور بود که با استفاده از روش نمونهگیریدر دسترس انتخاب و با استفاده از شیوه تصادفیسازی ساده، در دو گروه درمان شناختی-رفتاری (15=n) و گروه کنترل (15=n) گماشته شدند. دادهها با استفاده از مقیاس استرس ادراک شده، مقیاس اضطراب بک و پرسشنامه راهبردهای مقابله با درد به دست آمد. در راستای تحلیل استنباطی از روش تحلیل کوواریانستکمتغیره و چندمتغیره (MANCOVA) استفاده شد که با نرم افزار SPSS.22 به اجرا در آمد.
یافتهها: نتایج نشان داد که درمان شناختی-رفتاری به صورت معناداری روی نمره اضطراب (62/0=2 partial ƞو43/42=F)، استرس ادراک شده (79/0=2 partial ƞو36/96=F) و راهبردهای مقابله با درد (88/0=2 partial ƞو 11/194=F) تاثیر دارد.
نتیجهگیری: میتوان نتیجه گرفت درمان شناختی-رفتاری بر اضطراب، استرس ادراک شده و راهبردهای مقابله با درد بیماران مبتلا به سرطان خون موثر است و میتوان از این درمان در جهت بهبود مشکلات روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان خون استفاده کرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی