چکیده: (137 مشاهده)
زمینه و هدف: لازمه کمک به افراد مبتلا به کولوستومی برای حل مشکلات مربوط به بیماری کولوستومی شناخت عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی این افراد است که میتوان با استفاده از رویکردهای مختلف به بهبود آنها پرداخت. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان شناختی، رفتاری مذهب محور (RCBT) بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران کولوستومی بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعــه آماری این پژوهش شامل بیماران کولوستومی مراجعهکننده به بخش سایکوسوماتیک بیمارستان امام خمینی شهرستان ساری بودند که از این تعداد 50 نفر به شیوه نمونهگیری در دسترس براساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. شرکتکنندگان، پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامهی کیفیت زندگی بیماران استومی، مقیاس خودکارآمدی استومی را تکمیل نمودهاند. سپس این بیماران بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش 25 نفر و 25 نفر دیگر در گروه گواه تقسیم شدند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار، برای بررسی سؤالهای پژوهش از آمار استنباطی مانند تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا) براساس مفروضههای این روش آماری مانند نرمال بودن، خطی بودن، هم خطی چندگانه، همگنی واریانسها و همگنی شیبهای خط رگرسیون و سطح آماریa=0/05 استفاده شد. ضمناً تحلیل دادهها با استفاده از برنامه نرمافزاری آماری (SPSS_21) انجام شد.
یافته ها: نتایج این تحقیق نشان داد که درمان شناختی، رفتاری مذهب محور بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران کولوستومی مؤثر است (001/0>p).
نتیجه گیری: براساس یافتههای این پژوهش میتوان گفت درمان شناختی، رفتاری مذهب محور بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران کولوستومی مؤثر است
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1399/1/1