1- دانشگاه ازاد اسلامی
چکیده: (568 مشاهده)
زمینه و هدف: نقصان در مهارتهای همکاری، جرأت ورزی، مسئولیتپذیری و خودکنترلی که در جریان رشد کودک تحول مییابند، کودکان دچار اتیسم را با مشکلات فردی و اجتماعی مواجه میسازد. با توجه به اهمیت این مسئله استفاده از رویکردهایی که بتواند به افراد اتیسم جهت غلبه بر این نقص کمک کند امری ضروری است. هدف تحقیق حاضر تعیین اثربخشی بسته آموزشی مبتنی بر داستانهای کودکانه بومیسازی شده بر تقویت مهارتهای همکاری، جرأت ورزی، مسئولیتپذیری و خودکنترلی دچار اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا بود.
روش بررسی: روش این تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری تحقیق شامل پسران دچار اختلال اتیسم با عملکرد بالا سنین بین 6 تا 12 سال در مرکز توانبخشی مهرآریا در شهر کرج در سال 1397 بود که از میان آنها تعداد 24 نفر داوطلب واجد شرایط وارد مطالعه شدند و در دو گروه آزمایشی و گواه به صورت تصادفی تقسیم شدند. برای پیش آزمون و پس آزمون مقیاس درجهبندی مهارتهای اجتماعی گرشام و الیوت- نسخه والدین (1990) تکمیل کردند. پس از آموزش 12 داستان اجتماعی محقق ساخته برای گروه آزمایش، برای تحلیل دادهها از روش تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر، نرم افزار SPSS و سطح معناداری 05/0 استفاده شد.
یافتهها: در تحقیق حاضر آموزش مبتنی بر داستانهای اجتماعی بومیشده برای گروه آزمایش موجب افزایش متغیرهای همکاری (002/0=P)، جرأتورزی (016/0=P)، مسئولیتپذیری (015/0=P) نسبت به گروه گواه شد. بسته آموزشی داستانهای اجتماعی برای هر چهار متغیر پژوهش یعنی همکاری، جرأت ورزی، مسئولیتپذیری و خودکنترلی کودکان اتیسم با عملکرد بالا اثر افزاینده در طول زمان داشت (001/0>P).
نتیجهگیری: براساس یافتههای حاصل از این تحقیق داستانهای اجتماعی بومی سازی شده توانسته است موجب افزایش مهارتهای همکاری، جرأت ورزی، مسئولیتپذیری و خودکنترلی کودکان اتیسم با عملکرد بالا شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1399/4/28 | پذیرش: 1399/1/1