1- دانشگاه ازاد اسلامی
2- گروه مشاوره، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی؛ گروه مشاوره، دانشگاه خوارزمی
چکیده: (669 مشاهده)
زمینه و هدف: مادران مراقبتکننده از کودکان اتیسم و کودکان دچار اختلال جسمی- حرکتی در خطر ابتلاء به مشکلات و ناتوانیهای روانی هستند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش مبتنی بر طرحواره و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سرکوبگری عاطفی در مادران مراقب خانواده بود.
روش بررسی: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش همه مادران کودکان با اختلال اتیسم و کودکان با مشکلات جسمی- حرکتی بودند که فرزندشان در مدارس ویژه شهر تهران در سال 1398 مشغول به تحصیل بودند که از میان آنها 45 مادر داوطلب واجد شرایط وارد مطالعه شدند و با همگنسازی سن و مدت زمان مراقبت در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. شرکتکنندهها به پرسشنامه سازشیافتگی واینبرگر (1990) و نسخه کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ (1998)؛ نسخه دوم پرسشنامه تعهد و پذیرش بوند و همکاران (2011) پاسخ دادند. جهت تحلیل دادهها از روش تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر، نرم افزار SPSS و سطح معناداری 05/0 استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر طرحواره و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مؤلفههای بازداری (044/0=P)، دفاعی بودن (001/0>P) و سرکوبگری عاطفی (001/0>P) اثر کاهنده داشتند. آموزش مبتنی بر طرحواره و آموزش مبتنی بر پذیرش برای مؤلفههای بازداری و دفاعی بودن و سرکوبگری عاطفی اثر کاهنده در طول زمان داشت (001/0=P).
نتیجهگیری: براساس یافتههای حاصل از پژوهش حاضر آموزش مبتنی بر طرحواره و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد هر دو بر کاهش سرکوبگری عاطفی مادران مراقب خانواده مؤثر بودند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مشاوره