چکیده
زمینه و هدف: اختلال اضطراب اجتماعی از بیماریهای رایجتر روانشناختی و سومین اختلال روانی از نظر شیوع در میان جمعیت عمومی است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر کاهش ترس از ارزیابی منفی و پریشانی روانشناختی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود.
روشبررسی: روش پژوهش نیمهآزمایشی با استفاده از طرح پیشآزمون و پسآزمون همراه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری پژوهش را تمامی زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی مراجعهکننده به مراکز خصوصی و دانشگاهی شهر تهران در سال ۱۳۹۷ تشکیل دادند. از بین آنها شانزده زن داوطلب واجد شرایط بهشیوهٔ نمونهگیری دردسترس وارد مطالعه شدند و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه هشت نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایشی طی ده جلسهٔ نوددقیقهای بهصورت هفتگی درمان متمرکز بر هیجان را دریافت کرد. دادهها با استفاده از مصاحبهٔ بالینی ساختاریافته برای تشخیص اختلالات محور یک (فرست و همکاران، ۱۹۹۷)، پرسشنامهٔ اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، ۲۰۰۰)، مقیاس ترس از ارزیابی منفی (واتسون و فرند، ۱۹۶۹) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (لاویبوند و لاویبوند، ۱۹۹۵) جمعآوری شد. تحلیل دادهها با روش تحلیل کوواریانس تکمتغیره در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۲ صورت گرفت. سطح معناداری آزمونها ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشان داد، درمان متمرکز بر هیجان در کاهش ارزیابی منفی (۰٫۰۰۱>p) و پریشانی روانشناختی و مؤلفههای آن شامل افسردگی و استرس و اضطراب (۰٫۰۰۱>p) مؤثر بود.
نتیجهگیری: براساس نتایج پژوهش، آموزش درمان متمرکز بر هیجان در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی موجب کاهش ترس از ارزیابی منفی و پریشانی روانشناختی میشود و زمینه را برای بهبود علائم اختلال اضطراب اجتماعی فراهم میکند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |